Movember blir markert på mange måter nå i november for å sette fokus på menns helse. Dette kimser heller ikke filmstjernen Will Smith (50) av da han nå deler sin koloskopi-undersøkelse i vloggen sin på Youtube.

Hva er koloskopi?

Koloskopi er en undersøkelse av endetarmen, tykktarmen og nederste del av tynntarmen. Dette utføres ved å bruke et koloskop som er en fiberoptisk slange som føres inn i tarmen. Dette gir muligheten til å gjøre en visuell undersøkelse på innsiden av tarmen via en monitor.

Ved en rekke tarmsykdommer kan koloskopi utføres, deriblant kreft. Ved undersøkelsen kan man ta vevsprøve (biopsi), fjerne utvekster (polypper) og blokke ut eller utvide trange partier i tarmen. Gjennomføringen av en koloskopi tar vanligvis rundt en time og det er da vanlig å bli liggende og hvile til observasjon etter undersøkelsen.

LES OGSÅ: Kan spare 300 liv i året

Hvorfor er det viktig med koloskopi-undersøkelse?

Flere kroniske betennelsessykdommer oppstår i tarmen. Ved Chrons sykdom og ulcerøs kolitt vil denne undersøkelsen hjelpe med å identifisere disse tilstandene. Er det forekomst av andre sykdommer relatert til tarmen i familien din, slikt som kreft, kan også koloskopi være et forebyggende verktøy, selv om du ikke nødvendigvis viser symptomer på dette.

Symptomer man må være obs på ved eventuelt behov for koloskopi er:

  • Diaré med eller uten blod/slim
  • Forstoppelse(kronisk eller nyoppstått)
  • Lav blodprosent, slapphet og vekttap
  • Blod i avføring
  • Magesmerter og oppblåsthet
  • Utredning av betennelsessykdommer(feks. Chrons eller ulcerøs colitt)
  • Undersøkelser for tykktarmskreft

 


Kilder:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.