Innen en knapp uke sitter annenhver nordmann i karantene.  Den ene næringen etter den andre lukker ned. Grensene hermetiseres.

Men, det er i Norge.

I Sverige satses det på flokkimmunitet – eller sjokksmitte – som kort sagt betyr å smitte flest mulig svensker.

Tekst: Berit Kvifte

Hvem som gjør det klokeste valget, vil man få svar på en gang når forskerne får sortert sine data.  Innbyggerne i Norge og Sverige er som rene «lab-rottene» å regne. I hvilket land vil fleste overleve? Hvem får først has på Corona-viruset?

Lege Wasim Zahid advarer folk om å oppsøke coronasmitte.  Til Dagbladet sier legen at det å forsøke å smitte seg selv vil bidra til en ukontrollert situasjon, noe som er stikk i strid med det myndighetene forsøker å oppnå med å flate ut sykdomskurven.

Flokkimmunitet

Allerede på 1920 og 1930 tallet forstod forskere begrepet flokkimmunitet. De observerte at når tilstrekkelig mange barn var vaksinert mot meslinger, så forsvant sykdommen. Dette er nettopp hva svenskene ønsker å oppnå i sitt møte med pandemien;  når mange nok –  85-90 prosent – i befolkningen har fått immunitet etter smitte, blir det desto vanskeligere for de resterende som ikke er immune å bli smittet.

– På et gitt tidspunkt vil flokkimmunitet gradvis sørge for at viruset brenner ut, ifølge tidligere statsepidemiolog, Annika Linde. Det svenske Helseinstituttets plan er å la seks av ti svensker bli smittet med Corona-viruset. På den måten vil svenskene stanse spredningen og hindre at eldre og kronisk syke blir smittet i løpet av kort tid.

– Hvis 60 prosent av alle svensker er smittet innen høsten, så vil vi få en veldig liten spredning sammenlignet med de landene som stenger ned hele samfunnet sitt, sier Linde til den svenske nyhetsbyrået TT. Linde oppfatter at strategien fra «Folkhälsomyndigheten» er at så mange som mulig skal smittes av viruset bak Covid-19.

For 10 år siden da svineinfluensa-epidemien herjet, var oppfatningen at flokkimmunitet kun var mulig med massevaksinasjon. Alle som ikke ville vaksinere seg og lot seg smitte, ble naturlig immunisert. De som valgte å ikke la seg vaksinere, fikk mildt sagt mye verbal juling. Nå har altså de svenske folkehelsemyndighetene valgt å vende kappen mot egen argumentasjon fra i 2009. 

«Grensesprengende»

De to diamentralt motsatte måtene å få befolkningen gjennom Corona-viruset på er bokstavelig talt grensesprengende.  For passerer du grensen mellom Norge og Sverige i dag, reiser du fra et Norge med dobbelt så mye koronasmitte i befolkningen som i Sverige. Likevel er det inn i Norge du blir stoppet på grensen. Til Sverige er du velkommen 24/7, men når du kommer hjem er det rett i 14 dagers karantene.

– Dersom rundt seks av ti svensker smittes med viruset eller vaksineres mot det, vil spredningen av viruset spontant bli redusert, uttaler Annika Linde til nyhetsbyrået.

Dette scenariet får en rekke norske helsetopper til å fundere på om svenskene vet hva de gjør.  Har vårt naboland ressurser nok på sykehusene etter hvert som befolkningen sjokksmittes? Når begynte de i så fall å sette eldre og utsatte i karantene for at de skulle unngå smitte?

– Tanken om flokkimmunitet er ikke helt fjern om den er satt i et trygt system, sier en lege til TV-helse som ønsker å være anonym. Men, det forutsetter flere betingelser som vi ikke ennå vet så mye om. Tanken er like skummel som den er interessant, sier legen.

Isolering fungerer ikke

Nåværende statsepidemiolog hos svenske Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, sier at man nå begynner å få en forståelse for at viruset ikke kommer til å slutte å spre seg før flokkimmunitet er oppnådd.  Dette må imidlertid foregå på en rolig og kontrollert måte slik at helsevesenet klarer å håndtere det.  Målet er altså ikke å smitte svenskene så raskt som mulig, beroliger Tegnell.

Dementerte strategi

Karin Tegmark Wisell, avdelingsleder ved Folkehelsetilsynet, dementerte sjokksmitte-strategien hos SR (God morgen, verden) like etter pressekonferansen for tre dager siden;

– Målet er nå å bremse smitten for enhver pris. Ellers har Annika Linde helt rett i at dersom vi får en flokkimmunitet blant de i samfunnet som tåler denne sykdommen på en grei måte, kommer det til å beskytte de eldre. Men, det er ikke vår hensikt akkurat nå. Vår oppgave er å begrense smitte.

Styres ulikt

– I Norge styres det fra toppen av politikere, mens Sverige overlater mer av styringen til helseregionene og kanskje dermed til fagfolk, sa Anders Tegnell i et intervju med SVT Aktuelt.

– Vi snakker med våre nordiske kolleger hver dag, og vi reagerer åpenbart ulikt, og det kommer av rollefordelingen mellom myndighet og stat, sier Tegnell til SVT.

Tiden vil vise

Preben Aavitsland, overlege hos Folkehelseinstituttet (FHI), velger å tone ned de ulike måtene som Sverige og Norge håndterer Covid-19.

Aavitsland uttaler til Dagens Medisin at Sverige bør fortsette å gjøre sine beste vurderinger og iverksette de tiltak som de mener gir best balanse mellom nytte og uheldige ringvirkninger.  Påstander om at norske politikere i Norge har behov for å vise politiske muskler, vil ikke Aavitsland kommentere, men peker på at ulike tiltak mot Covid-19 i Sverige og Norge vil gi oss en mulighet til å lære hva som fungerer best.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

  1. kult med ulike måter å løse problemet på, det gjør at vi ikke alle går under om noen skulle gå galt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.