Gjennom vanlig mat og drikke, kan en person få i seg så mye som fem gram plast per uke, som tilsvarer vekten av et vanlig kredittkort. Det meste av plasten kommer fra vannet vi drikker. Dette viser en ny australsk forskningssammenstilling gjort på vegne av World Wildlife Fund, WWF.

Tallet fem gram, som er et globalt gjennomsnitt, har blitt produsert ved å sammenstille resultatene av 52 allerede publiserte vitenskapelige studier på menneskelig inntak av plast.

Dette har blitt gjort i Australian University of Newcastle, på vegne av WWF og er tilgjengelig å lese i No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People.

Summen for et helt år lander på om lag en kvart kilo plast per person.

Vann viktigste kilde

Mesteparten av plasten vi får i oss kommer fra vannet vi drikker og som inkluderer grunnvann, overflateflat, kranvann og flaskevann. Antall svelgede plastpartikler fra vann anslås til å utgjøre et gjennomsnitt på 1 769 stk per person/uke.

«Det er veldig klart at mikroplast er et globalt problem. Selv om landene må feie for sin egen dør, betyr det ikke at disse mikroplastbitene ikke kan komme inn fra andre steder, sier en av forskerne som gjorde sammenstillingen av studien Kala Senathirajah, til CNN.

Mye kommer fra skalldyr

En annen kilde til plastpartiklene vi får i oss er skalldyr. Ukentlig beregnes det til et gjennomsnitt på 182 plastpartikler, som tilsvarer ca 0,5 gram. Årsaken er at skalldyr, som lever i plastforurenset vann gjennom hele livet får plast i fordøyelsessystemet, og spises ofte hele av oss.

Flere kilder til mikroplast er øl og salt.

Forskernes analyse er et tydelig signal til verdens regjeringer om å handle for å stoppe plastforurensning. Plast er et problem som forurenser havet og vann og nå finnes det også i menneskekroppen, sier Håkan Wirtén, generalsekretær i WWF.

Helserisiko fortsatt uklart

Nøyaktig hvordan mennesker er påvirket av å få i seg slike mengder plast hver uke er fortsatt uklart. Men forskerne mistenker at helserisikoen kan være større enn de frykter i dag.

I løpet av de siste 20 årene, har like mye plast blitt produsert som til sammen i alle foregående år i historien. Hvorav en tredjedel har kommet inn i naturen.

Mikroplast er et kollektiv navn for små plastfragmenter opp til fem millimeter i størrelse. Enten de har blitt produsert som små fra starten, eller de har blitt små på grunn av slitasje eller nedbrytning.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.