Merker du at du er trett, har hodepine eller smerter ett eller annet sted i kroppen? De færreste vet at dette kan skyldes et høyt og ustabilt blodsukker.

Tekst: Eva Svarverud, eræringsterapeut og health edcuator

Tror du at det kun er folk med Diabetes som har problemer med blodsukkeret? Jeg har hørt om flere som tror at alt er greit så lenge de ikke har fått fastslått at de har Diabetes.

(foto; Mariannes lille fotostudio)

Se for deg at du kommer til legen med en eller flere diffuse plager som du har gått med en stund. Det kan være tretthet, overvekt, smerter og andre tegn på at du mangler næring og væske (rent vann) i kroppen. Legen måler langtidsblodsukker og fastslår kanskje at du har type 2 Diabetes. Men er det virkelig Diabetes 2 eller kan noe annet ligge til grunn for dine plager? Symptomene kan faktisk skyldes for mye produksjon av insulin. Din egen produksjon av insulin kan måles hos legen, men hvor ofte gjøres det?

For at du skal få det fulle og hele bildet av hva som ligger til grunn for dine plager og hvordan du kan takle dem, må du foreta egne målinger av blodsukkeret ditt før og etter hvert måltid i minst 3 dager. Først da kan du se hvordan livsstilen virker inn på blodsukkeret ditt. Men hvor mange måler blodsukkeret selv slik at det kan sees opp mot nettopp livsstilen? Jeg erfarer at så å si ingen studerer egne blodsukkerverdier før etter at de har vært hos legen og fått en diagnose med en eller annen type Diabetes.

For tiden finnes det fire forskjellige: Diabetes 1, Diabetes 1,5 (de er ikke overvektige), Diabetes 2 og Diabetes 3, også kalt Alzheimer. Jeg har fokus på å informere om at det finnes en forløper til Diabetes 2 og 3, Nemlig insulinresistens. Da har du en overproduksjon av insulin som ikke virker som det skal. Insulinet skal frakte sukkeret inn i cellene, men den funksjonen er altså ute av drift. Derfor opplever mange overvekt, tretthet og smerter, ja også dårlig hukommelse eller forvirring kan relateres til overproduksjon av insulin.

Jeg kan glede deg med at denne funksjonen kan du få i gang igjen, det handler om å tilføre kroppen næring og rent vann, «senke skuldrene», bevege kroppen og slå av mobilen om natten.

C-peptid test

Er du insulinresistent? Forskjellige livsstilsfaktorer blandet med tradisjonell tenking kan spille både legen og deg et puss. En C-peptid-test kan avdekke hvor mye insulin du selv produserer. C-peptid er et biprodukt ved kroppens produksjon av insulin. Insulin (selve hormonet) kommer ikke til syne på blodprøver. Får du legen til å ta en C-peptid test, har du kommet et stykke på vei med å lage en oversikt over hvordan det egentlig står til i kroppen. Men så er det tolkningen av resultatene, da. De fleste overlater dette til legen uten å kjenne til grenseverdiene som det faktisk finnes flere varianter av avhengig av hvem du snakker med. Jeg kjenner til tre forskjellige grenseverdier og de varierer veldig, så det er viktig å legge andre faktorer til grunn for å gjøre en vurdering: Hvordan står det egentlig til med deg og blodsukkeret ditt?

Jeg oppfordrer folk til å ta ansvar for egen helse. «Medisinen» ville da være på «grønn resept». Det innebærer å få i seg næring, særlig mineraler i naturlig form, rent og livgivende vann, øke den daglige fysiske aktiviteten og senke skuldrene og skru av mobilen om natten.

I Niels Christian Geelmuydens bok «Sannheten på bordet» kan vi lese at man anslår at i 2014 hadde 700 000 nordmenn diabetes eller var i ferd med å det. Dette er et skremmende høy tall. Til sammenlikning skriver den danske legen Carsten Vagn Hansen i sin bok «Type 2 diabetes og naturen» i 2006 at man tror det er 250.000 i Danmark som har diabetes 2. Det blir flere og flere i hele den vestlige verden som strever med denne problematikken. Det er kanskje ikke så rart at enkelte griper til den medisinen legen tilbyr eller til de «enkle» alternative løsningene som finnes på markedet. Hva om man kunne snu trenden fra medisiner og kunstige produkter til sunne og bærekraftige løsninger som gagner både miljøet, dyrene og deg?

Jeg vil sette mer fokus på hvor enkelt det er å sjekke eget blodsukker og se dette opp mot livsstilen. Dessuten vil jeg vite hvor mange som får et tilbud om en C-peptid test når de skal utredes for diabetes type 2 hos fastlegen. Sammen med to kollegaer har jeg laget en spørreundersøkelse for å finne ut av det.

Mål blodsukkerverdiene dine selv og lær av meg hvordan du ganske raskt kan senke og stabilisere blodsukkeret ditt.

Dette er det du trenger for å måle blodsukkeret:

  • Du kan kjøpe en pakke på apoteket som inneholder alt du trenger for å stikke hull på huden, ta blodprøve selv og avlese verdiene. Koster omkring 100 kroner og er nok til 2-3 dager.
  • En FriStyle Libre som du kan kjøpe direkte fra https://freestylediabetes.no/fsl2-no/. Her plasserer du en testenhet på armen og kan lese av den i 14 dager. Tallene kan lagres slik at du kan se utviklingen.

Dette er viktig når du skal senke og stabilisere blodsukkeret ditt:

  • Få i deg tilstrekkelig med næring hver dag så du føler at du har energi nok.
  • Drikke nok rent vann til at din urin er lys og klar.
  • Senk skuldrene om dagen og slå av mobilen om natten.
  • Beveg kroppen din sånn at du svetter i min 30 minutter en gang i døgnet.

Har du blitt utredet for Diabetes 2? Vil du delta i vår spørreundersøkelse (8 spørsmål), send en mail til Eva@betterandbetter.no, så sender jeg en lenke til spørreundersøkelsen.

Eva Svarverud (1958) er utdannet i kvalitetssikring ved NKS i 1996, ernæringsterapeut fra Center for Ernæring og Terapi i København (2006) og Health Educator ved Hippocrates Inst. i Florida (2018). Hun underviser i blodsukkerproblematikken.

Nettside: https://www.betterandbetter.no/

Bøker:

Niels Christian Geelmuyden, (2015), Sannheten på bordet. Det du ikke får vite om maten din, 1. utgave (3. opplag), Cappelen Damm AS, Kapittel 14.

Carsten Vagn Hansen (2006) Diabetes 2 og naturen, utgitt på Klitrose forlag i Danmark. Anmerkning: Boken er dessverre ikke i salg mer, men jeg har den.

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.