Er det trygt å si nei takk til animalske produkter og gå over til 100 % plantebasert kost? Hvilken betydning har denne kostomleggingen for ernæringsstatus? Skal man gjøre store endringer i det daglige kosthold er det viktig å vite hva man gjør og lese seg godt opp på forhånd.

Et vegansk kosthold er 100 % plantebasert.

Noen hevder at planter alene kan gi spesielt god helse og at kjøtt er helseskadelig.

Det finnes imidlertid ingen kjente eksempler fra før jordbruksrevolusjonen der folkegrupper frivillig har valgt å leve kun av planter. Mange planter er helsebringende, men de fleste kornsorter, grønnsaker og urter inneholder imidlertid antibeitestoffer som hemmer opptaket av næringsstoffer, noen inneholder giftstoffer, og andre forstyrrer stoffskiftet. Mange skadelige plantestoffer kan nøytraliseres ved gjæring, spiring og varmebehandling. Planter mangler likevel fortsatt en rekke næringsstoffer som finnes i kjøtt, fisk, fugl, egg og andre animalske produkter.

LES OGSÅ: Dette bør du styre unna nå

Et velkombinert vegansk kosthold kan være helsefremmende og tilstrekkelig ernæringsmessig, og kan bidra til helsefordeler både i forebygging og behandling av diverse sykdommer, sier The American Dietetic Association. Men for å oppnå et fullverdig vegansk kosthold er det viktig med nok kunnskap om hva som bør inngå i kostholdet, at kostholdet er godt planlagt og inkluderer tilskudd av vitaminer som ikke finnes i plantekosten.

Essensielle aminosyrer

Det er mulig å oppnå proteinanbefalinger gjennom plantekost hvis kostholdet er variert nok med tanke på proteinkilder hver dag, ifølge The American Dietetic Association. Da er det viktig å velge matvarer med proteiner som har et høyt innhold av alle essensielle aminosyrer. De ulike proteinene vil da utfylle hverandre med hensyn til aminosyrer slik at man oppnår en bred proteinsammensetning. Protein finnes i plantematvarer som korn, nøtter, frø og belgfrukter om enn ikke så høyt innhold som i kjøtt og fisk.  I tillegg er det viktig å tilføre essensielle fettsyrer som omega 3,  B12 og vitamin D gjennom daglige tilskudd. Vitamin D er nødvendig for opptak av kalsium i tarmen og er derfor viktig for optimal benhelse.

LES OGSÅ: Konserveringsmidler i mat kan drepe de gode tarmbakteriene våre

I tillegg til sollys anbefales det derfor å få dekket behovet gjennom kosttilskudd da det ikke finnes vitamin D i planteføde. Vitamin B12 forekommer heller ikke naturlig i vegetabilske matvarer. Samtlige veganere bør derfor være nøye med å få i seg vitamin B12-berikede matvarer og/eller ta kosttilskudd for å dekke behovet.

For de som ikke ønsker å gå «all the way» å bli veganere kan det føles bra likevel for mange å ha en eller flere dager i uka med plantebasert kosthold og la tarmen få hvile litt fra å fordøye kjøtt. En del veganske oppskrifter kan være velegnet for melkeallergikere fordi det ikke brukes kumelksprodukter eller melkeprodukter fra andre dyr.

Det finnes mange inspirerende oppskrifter å variere med som kan hentes fra utallige blogger og bøker. Disse kan brukes til inspirasjon til nye tilbehør også til kjøttretter, for de som vil gjøre små endringer i kostholdet og eventuelt redusere litt på mengde kjøtt og øke mengden grønnsaker.

Vi bringer her noen oppskrifter på veganske retter hentet fra pranava.no og aichasmat.no som kan brukes alene eller som tilbehør.

 


Kilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.