Vaksine for diabetes type 1

Vaksiner er ett omstridt tema. Men det kan nå se ut som om en vaksine for diabetes type 1 kan være aktuell til kliniske forsøk i 2018. Spennende, sier professor Knut Dahl-Jørgensen  i denne saken på diabetes.no

Nå kan det se ut som om en vaksine for diabetes type 1 kan være aktuell til kliniske forsøk i 2018.

Ett forskningsteam i Finland fant i 2014 ut at et virus, kalt coaxsackievirus B1 (CVB1), var assosiert med den autoimmune reaksjonen som dreper betacellene i bukspyttkjertelen. Betacellene produserer insulin, og vil her foråsake diabetes type 1. Anslaget man har gjort basert på studiene er at mindre enn 5% av CVB1-infinserte barn vil utvikle diabetes type 1, som utgjør en stor andel pasienter. Neste år kan en prototyp bli tatt i bruk i kliniske forsøk.

 

– Les også på forskning.no:  Virus mulig årsak til type 1 diabetes

 

Dette er riktignok ingen kur mot diabetes, men ønsket er å gi immunitet til viruset som setter den negative autoimmune reaksjonen igang. – Dette er bare en av mange veier å gå, men det er spennende at de nå går videre med dette, sier professor Knut Dahl-Jørgensen i saken på diabets.no . Han er positiv til å kunne gi antivirusbehandling ved nyoppdaget diabetes type 1 . Han mener at dette støtter synet påat virus kan utløse diabetes. Det gir mulighet for økt finansiering på denne type forskning i fremtiden.

 

– LES OGSÅ: Diabetesforbundet vil ha nytt teknologisk hjelpemiddel

 

 

Kilde:

https://www.diabetes.no/nyheter/kliniske-forsok-med-vaksine-i-2018/

 

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.