Hetetokter er greit å snakke om når temaet er overgangsalder. Vaginal atrofi derimot ties det om selv om det gir ulidelige plager for kvinner. Slimhinnene i underlivet «tørker ut» og det klør, brenner, blør, svir, gir utflod med eller uten lukt, gjentagende infeksjoner og umuliggjør samleie.

Dr. Nahid er spesialist i kvinnesykdommer

-Vaginal atrofi er en underlivsplage som mange kvinner dessverre unngår å søke behandling for eller snakke med sin partner om.  De lider i stillhet og tenker at det nok «bare» er en naturlig del av det å bli eldre. Få vet at atrofi kan behandles med vellykket resultat ved hjelp av «Mona Lisa touch laser», sier overlege Dr. Nahid Heydarpanah til TV-helse.  Dr. Nahid er spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Bærum Gynekologi og har behandlet kvinner fra hele landet med «Mona Lisa touch» i 4 år. Hun er den første gynekologen som startet med denne behandlingen i Norge.

– Kvinner er blitt flinkere til å snakke om hetetokter, søvnproblemer og humørsvingninger når de kommer i overgangsalderen, men ikke så mange forteller legen at underlivet deres ligger brakk, at det er knusktørt og skjørt «der nede» og at de gruer seg for å ha samleie. Det blir rett og slett for smertefullt å gjennomføre. Dessuten blir sex det samme som å be om infeksjoner og katarrer i skjeden. Summen av plagene er at sexlivet blir lagt på hylla, sier Dr. Nahid og fortsetter:

– Som gynekolog ser jeg vaginal atrofi hos nær sagt alle kvinner i overgangsalderen.  Jeg tror helt ærlig at mange ikke vet noe om denne lidelsen fordi den er omhyggelig pakket inn i flere andre underlivsplager som inkontinens, nattetissing, infeksjoner, katarrer, bakteriell vaginose og betennelser.  Vaginal atrofi er i regelen nevnte tilstanders «mor» ! forklarer legen engasjert.

Nytt (under)liv!

I de årene Nahid har hatt laseren på klinikken sin, har hun hjulpet et tresifret tall kvinner med vaginal atrofi, spesielt inkontinens og nattetissing (nocturi) som ikke må forveksles med overaktiv blære.

– Kvinner som tidligere stod opp 3-4 ganger hver natt for å tisse, forteller mange at de etter behandling sover hele natten mens noen trenger bare et dobesøk i løpet av natten. Inkontinens er en annen gjenganger og behandlingen er til god nytte uansett alder. Jeg har behandlet kvinner helt ned i slutten av 20-årene med inkontinens.  Den eldste inkontinenspasienten jeg har behandlet er i slutten av 70-årene. Da hun kom til meg hadde hun brukt inkontinensbind i flere år, men etter tre behandlinger kom det ikke en dråpe.  Like viktig er det å nevne kvinnene som klør og blør i skjeden på grunn av tørrhet. Laseren styrker slimhinnen slik at den «reiser seg» og får sin elastisitet og fukt tilbake.  Det betyr mindre risiko for infeksjoner og skjedekatarrer som vanligvis må behandles med antibiotika, sier legen som er glad det finnes medisinfrie alternativer for underlivsplager.

Tre behandlinger

Tre behandlinger med seks ukers mellomrom som hver seg tar fem minutter, er alt som skal til for å få orden på årelange problemer.

-Kan alle kvinner ta denne behandlingen?

-Ja, men kvinnen må ta eller nylig ha tatt celleprøve og fått negativt resultat før jeg setter i gang med behandling. Det er ingen nedre eller øvre aldersgrense for behandlingen, det trengs ingen bedøvelse og du må ikke henvisning fra lege.

-Hvor lenge varer effekten?

-Forutsatt at kvinnen har tatt en serie på tre behandlinger, viser all erfaring med laseren at slimhinnene holder seg fuktig i noen år, men varigheten er individuelt.

-Kostbart?

–  Vanligvis koster en behandlingsserie 18 000 kroner i Europa, men jeg har lagt meg på 12 000.  Kvinner som har gjennomgått cellegift og strålebehandling, betaler halv pris, opplyser Nahid og er glad om «ryktet sprer seg» slik at flest mulig kvinner får mulighet til leve et fullverdig og godt liv med sitt underliv!

Vil du vite mer;  www.arnaclinic.no

 


Dette er vaginal atrofi

Vaginal atrofi rammer 9 av 10 kvinner i løpet av livet.  Vanligst er det at atrofien melder seg når kvinnen går inn i pre-klimakteriet i 40-50 årsalder, men også unge kvinner som nettopp har født påvirkes av vaginal atrofi i en periode.  Det samme med kvinner som har gjennomgått cellegiftbehandling, har Sjøgrens Syndrom eller lever et stresset liv som gir hormonelle endringer i kroppen.

Årsaken til vaginal tørrhet er nedsatt eller manglende østrogen eller en ubalanse i hormonene. Lave nivåer av østrogen fører til at  slimhinnen som normalt er en centimeter tykk  reduseres helt til en millimeter.  Resultatet er tørrhet i skjeden,  kløe, sviende / brennende følese, smertefulle samleier,  rifter i skjeden,  inkontinens,  tibakevendende urogenitiale problemer som skjedekatarrer, blærekarrer  med mer.

Lokalbehandling med østrogenholdige kremer kan gi noe lindring.

 


 


Dette er «Mona Lisa-touch»

«Mona Lisa touch» er medisinsk laserbehandling og skal kun utføres av gynekologer.   Behandlingen er i dag tilgjengelig i over 70 land.  Siden 2010 er det blitt foretatt over 3 millioner behandlinger i hele verden med ca. 90 prosent fornøyde pasienter.

Laseren stimulerer produksjonen av kollagen og øker blodgjennomstrømmingen i slimhinnen.

I  Danmark ble metoden tilgjengelig i 2013  – der de har behandlet  et stort antall  kreftrammede kvinner på Hvidovre sygehus.  Disse kan ikke bruke østrogentilskudd for sin vaginale atrofi og har i praksis ingen andre behandlinger å ty til.

Det finnes ingen risiko eller rapporterte bivirkninger forbundet med behandlingen.


 

Det virker!

TV-helse fikk snakke med en «Tone» som skulle til sin andre behandlingstime hos Dr. Nahid.  Hun er i «godt selskap» med tusenvis av norske kvinner som lider av og med vaginal atrofi i forbindelse med overgangsalderen.

-I en alder av 43 var jeg i ferd med å forlate mannen min fordi jeg ikke lenger orket tanken på sex. Jeg hadde illeluktende utflod, det klødde, blødde og verket noe helt forferdelig etter samleie.  Fastlegen gav meg den ene pillekuren etter den andre, men plagene kom tilbake etter kort tid. Dessuten fikk jeg sopp av kurene og så måtte jeg ha noe for det også.  Underlivet ble en fjern del av meg, forteller Tone som ble tipset av en venninne om behandlingen hos Dr. Nahid.

-Hvilke forventninger har du til behandlingen?

-Jeg vet at den virker allerede etter en gang! Få dager etter første behandling, merket jeg stor forskjell i underlivet. Svien var borte og jeg kjente at jeg var «våt» igjen. Det er noen år siden sist, ja.

Tone forteller at hun gruet seg for behandlingen fordi alt «der nede» gjorde jo vondt, men heldigvis var det over på et blunk.

-En «laserstav» ble ført opp i skjeden. Ikke vondt, men litt ubehagelig siden det jo ikke hadde vært noe «der» på flere år.   Etter noen minutter kjente jeg noe svie og det var alt.  I de neste dagene hadde jeg en diffus følelse i underlivet, men så kom effekten, gitt! Gjett om jeg gleder meg til behandling nummer to, sier Tone i det hun går inn døren til Dr. Nahid.

(FOTO: AdobeStock)

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.