Da er du ikke alene. Undersøkelser viser at 70.000-100.000 mennesker her i landet unnlater å gå regelmessig til tannbehandling fordi de sliter med angst.

Hva er tannlegeskrekk? I de alvorligste tilfellene unngår man helt tannbehandling. Det betyr at uansett smerter, problemer med spising, utseende eller annet, så oppsøkes ikke tannlege. Noen med tannlegeskrekk klarer å komme seg til tannlegen, men det er en stor påkjenning. Enkelte pasienter er redd spesielle deler av tannbehandlingen, for eksempel boring, sprøyter, lukt eller lyd. Andre er redd hele situasjonen. Det er ikke uvanlig at mennesker med tannlegeskrekk unngår situasjoner der det blir snakk om tannleger eller tannbehandling. Det kan for eksempel være en stor påkjenning for en forelder med tannlegeskrekk å skulle følge barnet sitt til tannlegen.

Hvordan gir angsten seg utslag?
Angsten kan gi seg utslag på mange måter. Et fellestrekk er at angsten melder seg enten når du blir direkte utsatt for noe som har med tannbehandling å gjøre (for eksempel lukt, lyd, bilder), eller når du står overfor noe som kan minne om tannlegen. For mange vil det være en påkjenning å bare lese denne teksten. På samme måte kan en innkalling til undersøkelse fremkalle sterk frykt. Denne kan gi seg utslag både som kroppslige reaksjoner (for eksempel svette hender, hjertebank, pustebesvær) og som katastrofetanker. Jo nærmere tannlegetimen du kommer, dess verre blir angsten.

Bare tanken på et tannlegebesøk kan føre til angstfylte følelser og søvnløse netter. Dersom du likevel bestemmer deg for å møte opp til tannlegetimen, er det ikke uvanlig å sove dårlig i lang tid på forhånd. Ofte vekkes gamle, vonde minner til live som skaper et stort ubehag, som du helst vil slippe unna. Resultatet kan være at tannbehandlingen blir utsatt, eller at den blir unngått helt.

 

SE OGSÅ: Ukjent godt alternativ til rotfylling

 

Forskning har funnet ut at personer med odontofobi ofte har dårlig tannhelse og flere hull i tennene . Dette kan skyldes avlyste tannlegeavtaler, dårlig munnhygiene og tannbørstevaner. Det, i kombinasjon med røyking, som forårsaker tannkjøttsykdom, og høyt sukkerforbruk som fører til hull.

Over 45% av britene sier at de blir engstelige før et besøk til tannlegen, og nesten 12% har så høy grad av angst at de ville unngå et besøk i lang tid, med mindre det var en nødsituasjon.

Dårlig tannhelse kan påvirke folks liv på mange måter – spesielt når de spiser, snakker og smiler. Problemer med tenner kan forhindre folk i å åpne munnen i sosiale situasjoner, og ødelagte eller manglende tenner kan også gjøre det vanskelig å spise og tygge. Men til tross for dette, vil mange mennesker med fobi vente til tannpinen har blitt helt uutholdelig før de tar kontakt med tannlegen.

 

Hva kommer tannlegeskrekk av?

Mer enn 70 prosent av de som lider av tannlegeskrekk kan fortelle om negative erfaringer hos tannlegen, som oftest fra barndommen. Selv om innholdet i erfaringene kan variere, har de ofte to ting til felles: smerte eller stort ubehag, samt følelsen av å ikke ha hatt kontroll over situasjonen.

Faktisk er det slik at selv om smertefulle erfaringer i seg selv kan føre til tannlegeskrekk, så øker sannsynligheten for å utvikle problemer drastisk dersom du også føler at du har manglet kontroll.

 

SE OGSÅ:Er det nødvendig med rotfylling?

 

Men det er også mennesker som lider av tannlegeskrekk som forteller at de egentlig aldri har opplevd noe negativt hos tannlegen – de har bare alltid vært redde. Noen kan fortelle om foreldre eller søsken som var redde, andre om medelever som fortalte grufulle historier fra tannlegen. Tannlegeskrekken kan også føye seg inn i et bilde av flere angstlidelser. I disse situasjonene, hvor pasienten har utsatt tannlegebesøket i lang tid, er det mer sannsynlig at når de endelig kommer seg til tannlegen, vil de trenge en mer komplisert behandling – som for eksempel en rotfylling, kroner eller kirurgisk inngrep (tanntrekking). Dette skyldes at hvis et hull forblir ubehandlet, kan det bli mer alvorlig og bryte ned mer tannmateriale – nerven i tannen – og som i sin tur kan føre til infeksjon. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Personer med tannlegeskrekk vil unngå tannlegen til smerten blir uutholdelig. Shutterstock

 

Trenger bedøvelse

Et annet problem er at noen pasienter med odontofobi, kan bare ha tannbehandling hvis det tilbys bedøvelse. Lystgass eller beroligende stoffer kan hjelpe pasientene til å føle seg mer avslappet og roligere under tannbehandling. For noen andre tilfeller kan pasienter bli henvist til en generell bedøvelse.

Du kan velge mellom flere ulike bedøvelser hos tannlegen:
– Infiltrasjonsbedøvelse
– Ledningsanalgesi
– Computerstyrt bedøvelse
– Sedasjon
– Narkose
– Hypnose

Infiltrasjon og ledningsanalgesi er mest brukt. Ved infiltrasjonsbedøvelse bedøves et lite område omkring tannens forside, bakside og bløtvev. Dette brukes mest i overkjeven.
Ved ledningsanalgesi bedøves nerveforsyningens utspring, så et større område blir følelsesløst. Dette brukes mest i underkjeven.

 

SE OGSÅ: Metaller i tennene øker el-følsomheten

 

Kognitiv adferdsterapi

Et alternativ som visse sykehus og tannlegepraksiser bruker, er kognitiv atferdsterapi for å hjelpe pasientene med å overvinne odontofobi.

Psykolog Kristin Haukebø har gjort en studie med 40 pasienter med odontofobi som i gjennomsnitt hadde unngått tannlegen i 11 år og som knapt klarte å sette seg i tannlegestolen. Etter eksponeringsbehandling, enten i én lang sesjon eller fordelt over fem korte sesjoner over fem uker, klarte de å motta vanlig tannbehandling. Totalt 77 % klarte å oppsøke tannlege i året etter avsluttet terapi. All behandling ble utført av tannleger ved Senter for odontofobi med spesiell kompetanse i kognitiv atferdsterapi.

Eksponeringsbehandling: Å utsette seg for det man er redd for. Behandlingen utføres gradvis og systematisk og er kontrollert fra pasientens side – man går ikke videre før pasienten selv er klar for det. Brukes til å behandle en rekke typer fobier.
Til slutt kan enhver fobi være vanskelig å håndtere, men når det er en fobi som påvirker din daglige helse og livskvalitet, kan effektene være ødeleggende.

 

Kilder:
https://www.hvitesmil.no/tannlegeskrekk/
https://theconversation.com/fear-of-the-dentist-what-is-dental-phobia-and-dental-anxiety-115953
https://tidsskriftet.no/2011/08/nyheter/effektiv-behandling-mot-tannlegeskrekk

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.