En vedstabel i stua er nødvendigvis ikke bare ment for peiskos. Leser du interiørblader, er vedstabelen nesten et «must» om du skal følger trenden. Men, «ved-møbelet» kan inneholde mer enn du liker å tenke på.

Dekorativt og potensielt helseskadelig. Vedstabelen kan inneholde skadedyr og sopparter som er mye verre å puste inn enn røyken som oppstår når veden brenner. For tar du inn fuktig ved, vil varmen kunne føre til vekst av muggsopp. Nå roper Norges Astma og allergiforbund varsku; ikke ta inn flere vedkubber enn du har tenkt å fyre med. Du kan bli syk!

 

Muggsopp i all ved

Så godt som all ved som tas inn har muggsopp. Ikke all sopp er synlig og det gir en falsk forsikring. Veden inneholder millioner av soppsporer som er er så små at de er umulig å oppdage med det blotte øye. Sporene svever lenge i luften og du puster dem inn. I følge Mycoteam har ved fra furu og gran mer muggsopp enn bjørk, men også bjørkeved er utsatt for muggsoppskader.

 

Hodepine og tretthet

I 2014 gjorde «TV2 Hjelper deg» en test på inneluft før og etter at de hadde fylt en vedkasse innendørs. Målingene viste at partikkelmengden hadde økt flere hundre ganger, og prøvene viste at over halvparten av disse partiklene var muggsporer.

Målinger Mycoteam har gjort, viser at det er såpass mye mugg i vanlig fyringsved at det kan gi helseplager. Muggsoppsporer spres i luften og i mange tilfeller kan konsentrasjonen av mugg i luften øke flere hundre ganger på grunn av vedfyring. Dersom det hadde blitt målt like høye verdier av muggsoppsporer i et klasserom, ville det blitt stengt.  Du vet lite om hvor mye som svever rundt inne i din stue.

-Når vi puster inn soppsporer som frigjøres fra mugg, kan det gi helsemessige plager, sier fagsjef Johan Mattsson til Vi i Villa. Omlag 30 prosent av befolkningen kan få hodepine eller problemer med slimhinnene etter å ha pustet inn luft fra soppbefengt «interiør-ved».

 

Kjøp TØRR ved

Meteorologene melder om sprengkulde i februar samtidig med strømpriser skyter i været.  Det gir vedselgerne gode tider. De selger unna som aldri før – også ved som har «gått ut på dato». Derfor skal du være nøye med å sjekke veden når du kjøper den. Ser du synlige tegn til mugg, så ikke kjøp den! Mugg «går ikke over» når den kommer i hus. Tvert imot.

 

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.