7 år siden ble Anders Nicolai Krokfoss diagnostisert med ulcerøs kolitt og ble veldig dårlig på kort tid. Beskjeden om den kroniske sykdommen var at han måtte være medisinert livet ut.

 

– Så lenge jeg spiste alle de medisinene som jeg ble foreskrevet hver dag, så skulle dette gå riktig så fint, sier Krokfoss og fortsetter. – Men etter at jeg begynte å forske litt selv at jeg skjønte at det kanksje ikke var hele sannheten.

 

 

Hva er ulcerøs kolitt?

Ulcerøs kolitt er en betennelsessykdom som rammer endetarmen og nedre deler av tykktarmen. Sykdommen kan også angripe hele tykktarmen. Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne hvor det blir sårdannelse. Betennelsen fører til at tykktarmen tømmer seg oftere og forårsaker diaré, også blodig. Sårdannelse i slimhinnen gir blødning og produserer puss og slim.

 

NHI.no står det blant annet:

«Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom (inflammatorisk sykdom) i tarmen. Tilstanden kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene kan ligne på andre tarmsykdommer som f.eks. bakterieinfeksjoner i tarmen eller Crohns sykdom som er en annen kronisk inflammatorisk tarmsykdom.»

 

Ifølge NHI.no står det også om behandling:

«I behandlingen av ulcerøs kolitt benyttes først og fremst 2 typer medisiner: Kortison og mesalazin (5-ASA)-preparater. Medikamentene finnes både i tablettform og til lokalbehandling (klyster) i tarmen. 

Kirurgi er den eneste behandlingen som kan helbrede tarmsykdommen.»

 

La om livet

Krokfoss har lang erfaring som blant annet toppleder og hatt krevende roller innen teknologi og mediabranjsen. Men etter diagnosen gikk han ned for telling. Han begynte å lete frem kunnskap og forskning selv og kom så i kontakt med funksjonell medisinere, deriblant lege Tor Egil Skogli. Derifra begynte veien for Anders om å legge om livet for å tilpasse sin nye hverdag. Han sier selv at han bare etter 3-4 månederble kvitt en sykdom som pratkitsk talt man har livet ut.

Krokfoss påpeker at det mange komplekse autoimmune sykdommer der ute og at det mange ulike faktorer som spiller inn i utviklingen av disse lidelsene. Han ser derfor, med sin bakrunn innen teknologi, at bedre måter for persontilpasset behandling av sykdom er på fremmars. – Dette gir muligheten til å forske individed å finne årsaken til sykdomsbildet å finne det bakenforliggende årsakene til funskjonsnedsettelse og sykdom, forklarer han. Idag blir mange med autimmune sykdommer medisinert for sine symptomer enn å få behandlet årsaken.

Anders jobber idag som administrerende direktør ved Funksjonell Medisinsk Institutt i Oslo hvor han sammen med Tor Egil Skogli har eteblert en mulighet for folk til å ta ett steg videre for å bli kvitt eller få bukt med sitt sykdomsbilde.

 

Kilde:

https://nhi.no/sykdommer/magetarm/inflammatorisk-tarmsykdom/ulceros-kolitt/

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.