Det melder Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider fra en nylig publisert studie. Nivået av kadmium og bly er likevel ikke blant de høyeste nivåene i verden. Men hva med kvikksølv?

Prøvene av morsmelk fra 300 norske mødre ble samlet inn i perioden 2003 til 2006.

Kvikksølv fra amalgam og sjømat

Resultatene viser at kadmium og kvikksølv ble funnet i 100% av morsmelkprøvene. Omtrent 1/3 av kvikksølvet kommer fra antall amalgamfyllinger hos mor og 10% fra høyt sjømatinntak. Spesielt kveite, mager fisk, blåskjell, kamskjell og krabbe bidro til kvikksølv i morsmelk. Til sammen stod amalgamfyllinger og inntak av sjømat for 46% av kilden til kvikksølvfunnene i brystmelken. Kilden til bly kom fra mors inntak av innmat fra vilt.

Kilden til kadmium ble i studien ikke avdekket fra kostholdet.

Kadmium i mat og miljø

Selv om forbindelsen mellom kadmium og kostholdet ikke ble avdekket i denne studien, gir Folkehelseinstituttet informasjon om at kilder til kadmium finnes i blant annet brunt krabbekjøtt, innmat fra dyr og matplanter. I tillegg kommer langtransporterte luftforurensninger, jordforbedring med kloakkslam og gjødsling med fosforholdig kunstgjødsel og jordbruks- og industriutslipp.

Undervurdering av de toksiske virkningene

Funnene understreker viktigheten av oppfølging av råd til forbrukerne med hensyn til inntak av fisk og sjømat og peker på amalgam som en viktig kilde til kvikksølveksponering. Høy konsentrasjon av kvikksølv i brystmelk økte betydelig med antall amalgamfyllinger og inntak av sjømat.

Dette peker på viktigheten av riktig kostholdsråd for inntak av sjømat for kvinner i fertil alder og at det i de eksisterende råd er en betydelig undervurdering av de toksiske virkningene.

Kilder:

https://fhi.no/nyheter/2019/tungmetall-finst-i-all-morsmjolk/

Vollset M, Iszatt N, Enger Ø, Gjengedal ELF, Eggesbø M. Concentration of mercury, cadmium, and lead in breast milk from Norwegian mothers: Association with dietary habits, amalgam and other factors. Sci Total Environ. 2019 10;677:466-473.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.