Trenger vi egentlig kosttilskudd?

Trenger vi egentlig kosttilskudd? I så fall hvilke vitaminer og mineraler er best?

Mange får i seg for lite vitaminer og mineraler fordi de spiser for dårlig. Kvaliteten på maten vår er heller ikke så bra som før i tiden fordi jordsmonnet er blitt mer mineralfattig. Så som ernæringsterapeut mener jeg at alle bør ha en liten «grunnmur» av vitaminer og mineraler. Disse er:

  • Multivitaminer
  • Omega 3
  • Vitamin D3
  • Vitamin C

For å være sikker på at vitaminene du kjøper har høy nok kvalitet bør du sjekke ingredienslisten nøye. Jo mer virkestoff det er i produktet, jo bedre er det. Det er også viktig å velge omega 3 av god kvalitet, da mange av omega-3 produktene på markedet ikke er rene nok. Les deg opp på vitaminer, type og mengde og skaff deg informasjon i helsekostbutikken.

Men det aller beste er selvfølgelig å spise mat med god kvalitet slik at du får i deg nok vitaminer og mineraler gjennom kosten. Velg alle regnbuens farger på grønnsaker, bær og frukt. Kjøp helst økologisk, og mest mulig ren mat av fisk og kjøtt. Aller helst villfisk og kjøtt av gressforede lykkelige dyr. Sørg for at fettet du får i deg og bruker til matlaging har god kvalitet. Velg kaldpressede oljer, kaldpresset kokosfett og meierismør, og spis mye nøtter, frø og mandler.

Ellers så anbefaler jeg alle med jevne mellomrom å ta en blodprøve for å få sjekket vitamin- og mineralstatusen i kroppen. Ta deretter kontakt med en lege eller ernæringsterapeut som kan lage en kostplan tilpasset deg og ditt behov.

Vennlig hilsen ernæringsterapeut Gunn Karin Sakariassen
iconmonstr-email-9-icon-1_zpsf6261ecfgunn.karin.sakariassen@tv-helse.no

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.