Nobelpristakerne, James P. Allisons og Tasuku Honjos forskning har betydd mye for pasienter med spredning av kreft til lunger, urinblære og malignt melanom – kreftformer der cellegift har liten effekt.   Metoden som kalles «Checkpoint-terapi» går ut på å bremse ned pasientenes immunforsvar slik at det kan gå til angrep på kreftsvulster.

Nå har forskerne Rolf Kiessling og Maria Wolodarski på Karolinska Universitetssykehus gått et steg lenger og retter seg mot pasienter der Checkpoint-terapien ikke har fungert eller effekten av den har opphørt.

Behandlingen til Kiessling og Wolodarski har hittil vist seg effektiv hos tre av fire pasienter. To av dem lever helt kreftfrie, den ene mer enn to år etter behandlingen. Hos den tredje finnes det kun kreftrester igjen. Metoden er enn så lenge på forsøksstadiet og er kun aktuell for alvorlig syke der alle andre behandlinger allerede er forsøkt.

Rolf Kiessling (FOTO; Karolinska Institutet )

-Kort forklart utvinner medarbeiderne i vår forskergruppe T-celler fra kreftsvulsten. Deretter mangfoldiggjør vi på Cancersentrum, Karolinska og i neste omgang på Ventura i Huddinge som er et laboratorium for avanserte terapi-legemidler. Deres bioreaktor kan lage opp til 50-100 milliarder celler, sier professor Rolf Kiessling, Tema Cancer på Karolinska Universitetsykehus i en pressemelding.

-Når T-cellene får vokse seg til igjen uten påvirkning fra en svulst i nærheten, blir de aktive igjen og settes de tilbake hos pasienten fulgt av en kreftvaksine, opplyser Kiessling.

-Pasientene må være såpass bra at de forventes å overleve de to månedene som trengs for å dyrke T-celler og de må også tåle den tøffe behandlingen som følger når de har fått tilbake T-cellene.  Det er en lang og krevende prosess, sier Maria Wolodarski, Tema Cancer på Karolinska Universitetssykehus.

Pasientene får cellene tilbake gjennom en infusjon på pleie og behandlingsavdelingen CAST  (Centrum for Allogen Stamcelletransplantasjon) i Huddinge, der de har lang erfaring med behandling med levende celler og pasienter med nedsatt immunforsvar.

Metoden virket best på pasienter som noen uker etter transplantasjonen fikk tilleggsbehandling med kreftvaksine som fortsetter å booste immunforsvaret mot kreften.  Prøver viser at de «re-startede» T-cellene blir værende i pasientenes blod lenge etter at de har fått behandlingen. Dette gir håp om at effekten vil vare.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.