Du hører dem ved middagsbordet, på festen og i lunsjrommet. Påstander om økologisk mat som ikke virker helt troverdige. Det eneste problemet er at du ikke vet hva du skal svare. Vel, her hjelper vi deg med noen gode argumenter.

1 – Hvor organisk er det med  varer fra den andre siden av kloden, som for eksempel økologisk vin fra Australia?

Økologi har ingenting med frakt å gjøre. At vinen er organisk betyr blant annet at de som jobber i vinmarkene ikke trenger å bli syke av sprøytemidlene som sprayes på avlingene. Eller at rester av samme sprøytemiddel forblir i vinen din, noe som er vanlig siden druene sprøytes ekstremt hardt. Dessuten er det ikke frakten som påvirker miljøet mest, men produksjonen. Derfor er organisk et super viktig valg, selv om det blir sendt fra Australia.

Mye bra økologisk lokalt (foto: Pixabay)

2 – Men det er ikke økologisk som er viktig – vi må handle lokalt!

Lokalt er veldig bra, men det er viktigere å velge mye økologisk hvis du vil gjøre en innsats for miljøet. Mattransport til butikkene er ikke det som påvirker miljøet mest. Kjemiske plantevernmidler, kunstgjødsel og enorme avlinger der bare en enkelt avling trives påvirker miljøet mye mer. Du trenger ikke å bidra til dette når du kjøper økologisk. Du viser også at det er etterspørsel etter økologisk, noe som vil føre til mer lokalt og nasjonalt økologisk landbruk. For en bonde er det vanligvis mer lønnsomt å investere i organisk, noe som kan redde mange jordbruk som er truet av nedleggelse.

LES OGSÅ: Vegansk kosthold? – dette bør du vite

3 – Det er altfor dyrt med økologisk mat!

Det er den andre maten som er for billig. Tenk om kjemisk jordbruk ville dekke kostnadene for vannrensing, uttømming av biologisk mangfold, helseskader, overgjødsling osv. Da ville vi vite hva maten egentlig koster.

I tillegg har vi aldri brukt så lite penger i forhold til inntekten på mat som vi gjør nå. I stedet prioriterer vi dingser, overnatting og reiser. Vi kaster bort en tredjedel av maten – samtidig sier vi at vi ikke har råd til økologisk. Vi legger 40 prosent av matvarekostnadene våre på kaker, brus og andre tomme kalorier – samtidig sier vi at vi ikke har råd til økologisk. Og vi kjøper så mye kjøtt at det har blitt både et folkehelseproblem og et massivt miljøproblem. Hvis vi i stedet skulle kjøpe dagligvarene våre – med mindre kjøtt, mindre halvfabrikata produkter, færre mellommåltid, snacks og brus og mer grønnsaker og økologisk – ville det ikke bli lagt merke til i lommebøkene våre.

4 – Jeg er skeptisk og har for eksempel lest at organiske olivenoljer inneholder skadedyrrester.

Organiske olivenoljer (foto: Pixabay)

Ja, men samtidig ble også ikke-organiske olivenoljer testet, og de inneholdt betydelig flere rester. De forklarte heller ikke hvorfor de organiske olivenoljene kan inneholde plantevernmidler. Dette fordi giftene kan flyttes lange avstander med vind og vann. Rester av sprøytemidler finnes i fjellvann, drikkevann og til og med i regnet som faller på oss.

Kadmium er en helsefare som spres blant annet av trafikkutslipp – og ingen økobonde kan kontrollere det. Det er rett og slett vanskelig å dyrke full giftfri mat i en forurenset verden. Poenget med å fortsatt kjøpe organisk er at du bidrar til spredning av mindre plager i miljøet vårt, at dyrene har det bedre og at du og barna dine får mindre kjemikalier i deg.

I tillegg unngår du unaturlige fargestoffer og kunstige smaksforsterkere.  Det er noe som gjør jordbærsyltetøyet ekstra rødt eller gjør at guacamolen smaker avokado selv om den knapt inneholder noen av råvarene det ser ut som.

5 – Kroppen renser naturlig ut kjemikalier selv. Selv badet jeg giftstoffer som barn og se på meg – jeg lever!

Ja, du lever, men se deg rundt. Du kjenner sikkert noen som har blitt rammet av kreft. Eller har diabetes. Eller prøver å få barn uten å lykkes. FN har nylig funnet ut at det ser ut til at en rekke folkehelsesykdommer kan knyttes til alle disse små dosene med kjemikalier som vi får i oss over lang tid.

SEOGSÅ: Konserveringsmidler i mat kan drepe de gode tarmbakteriene våre

6 – Jeg har besøkt en økologisk gård. Og det viste seg at øko-bøndene kjører mye mer traktorer enn andre bønder. Hvor smart er det for klimaet?

Det kan godt være økologiske bønder kjører flere traktorer. Men gjødselspredning i kjemisk landbruk er og en klimatrussel. Til slutt påvirker øko-jordbruk og kjemisk jordbruk klimaet omtrent like mye. Men se deg ikke blind på klimaet. Se på miljøbelastningen totalt sett. Da vinner økobøndene med god margin. De sprer ikke sprøytemidler og øker det biologiske mangfoldet – noe som også er viktig. Visste du at forskning viser at trusselen mot biologisk mangfold er like akutt som klimatrusselen?

7 – Beklager, men økologisk fungerer ikke hvis vi skal tilfredsstille alle de sultne i verden.

Beklager, men du har lyttet for mye til bransjen. Lytt til verdensledende forskere og eksperter i stedet. De sier at «virksomhet som vanlig» ikke er løsningen, men at det er på høy tid å se på interessante løsninger innen økologisk landbruk. Du kan også høre på millioner av småbønder i Afrika, Asia og Latin-Amerika som har forlatt kjemisk jordbruk og begynt å investere i organisk i stedet. De får den samme, eller større avling enn før, men blir bedre betalt og har lavere utgifter.

 


Kilde:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.