Tinnitus er en lyd som lages inne i hørsels­systemet vårt og er et lydfenomen du bare selv kan høre. Tinnitus kalles ofte for øresus, men vi kunne like gjerne kalt det for piping i ørene. Opplevelsen av tinnitus er unik for hver enkelt. Noen har tinnitus i ett øre, andre har i begge ørene eller et udefinerbart sted i hodet.

Mange kan høre lyder i øret uten at det er plagsomt. For andre kan det være svært plagsomt å ha en eller flere lyder som ikke forsvinner. Om du har tinnitus i begge ørene, kan lyden oppleves forskjellig i hvert øre eller den kan være lik. Noen har tinnituslyder i korte perioder, mens andre har tinnituslyder konstant.

Omtrent hver 6 nordmann er plaget med tinnitus ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Personer med alvorlig tinnitus kan ha problemer med å høre, arbeide og med å sove. Årsaker kan være mange, som for eksempel eksponering for støy, medikamenter og nedsatt hørsel. Tinnitus kan også være et symptom på andre helsemessige problemer som allergi, høyt eller lavt blodtrykk, svulster, og problemer i hjertet, blodkar, kjeve eller kan være en følge etter ulike skader i hode og nakkeregionen. Det kan også komme etter endringer i livet som har gitt mye stress.

Naturlig behandling av tinnitus
Den enkleste måten å behandle tinnitus på er å identifisere og eliminere årsaken. Men hvis ringing skyldes langvarig eksponering for høye lyder eller musikk, dykking, eller andre irritasjoner som skader trommehinnen, kan det være vanskelig. Noen studier har vist at å supplere med magnesium kan hjelpe i disse tilfellene (150-250 mg tre ganger daglig).

(FOTO: AdobeStock)

Andre naturlige tilskudd inkluderer:

Sink. Kosttilskudd med sink (20-30 mg per dag) kan lindre eller eliminere tinnitus hos de med sink mangel som er vanlig i mange tilfeller av tinnitus.

Ginkgo Biloba ekstrakt (GBE). Resultatene fra dobbelt-blinde studier ved hjelp av GBE for behandling av tinnitus er motstridende. Personer med nylig utbrudd av tinnitus har større sannsynlighet for å få effekt enn de som har hatt tinnitus i minst tre år. Den anbefalte dosering av GBE for tinnitus er 240-320 mg per dag.

Vitamin B12. Nesten halvparten av alle tinnitus pasienter har for lite av dette viktige vitaminet. Mange mennesker med lave B12 verdier erfarer at tinnitus forsvinner fullstendig ved inntak av Methylcobalamin gitt i form av B12. Med 3.000-5.000 mcg daglig i en måned, og så redusere inntaket til 1.000 mcg daglig som en vedlikeholdsdose.

Lovende resultater med melatonin
To nyere studier har vist at å ta 3 mg melatonin per dag ved sengetid kan betydelig forbedre tinnitus samt den generelle søvnkvalitet. Den nyeste forskningen ble gjennomført ved Ohio State University Eye og Ear Institute og publisert i juli 2011 utgaven av Annals of Otology, rhinology & Laryngology. I studien ble 61 voksne med kronisk tinnitus randomisert til å ta 3 mg melatonin eller et placebo før leggetid i 30 dager, etterfulgt av en én måned uten noe før de byttet behandling.

Resultatene var overbevisende om at melatonin var assosiert med en betydelig nedgang i tinnitusintensitet og bedre søvnkvalitet hos pasienter med kronisk tinnitus. Melatonin var mest effektiv for menn med mer alvorlige og bilaterale tinnitus og/eller de med en historie med støyeksponering. Forskere tror at en av måtene melatonin hjelper tinnitus på er ved å forbedre søvnkvalitet, et interessant resultat siden tinnitus også kan være en bivirkning av reseptbelagte sovetabletter.

Flere studier viser også at inntak av CoQ10 bedret symptomene på tinnitus hos de som hadde lave Q10 nivåer.

Dersom legen din sier det dessverre ikke er noe å gjøre med tinnitus, er det feil. Man kan gjøre noe med tinnitus. Les mer her om flere tips.

 

Kilder:

https://tinnitustips.no/

http://www.tinnitus.no/

https://www.hlf.no/horsel/tinnitus1/

https://www.fhi.no/ml/miljo/stoy/tinnitusoresus/

https://www.betternutrition.com/seven-ways/natural-remedies-tinnitus

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.