Det amerikanske anerkjente magasinet Time Magazine med et opplag på 5,3 millioner eksemplarer har intervjuet svenske sykehusansatte som ikke har lov til å snakke i svenske medier. En overlege advarer om at den svenske korona-strategien kan ende med en historisk massakre av eldre.

LES OGSÅ: Vil sjokksmitte svenskene!

Det handler om den svenske liberale forvaltningen av Covid-19-infeksjonen . Det som særlig kritiseres er at svensk helsepersonell blir beordret til å fortsette å jobbe selv ved bekreftet koronasmitte. Time skriver i artikkelen:  ”Sweden’s Relaxed Approach to the Coronavirus Could Already Be Backfiring” at dødeligheten i Sverige er 7,68%, det vil si mer enn dobbelt så høy som i de nordiske nabolandene.  Tilliten til svenske myndigheters koronanstrategi har vært utsatt for intenst kritikk i utenlandsk presse i en periode. Sverige etterlever ikke engang WHOs krav.

”Currently, experts say the Swedish government is not following the World Health Organization’s (WHO) guidelines, which advise countries with COVID-19 outbreaks to contact trace where possible and to adopt strict self-isolation measures. “I’m surprised and frustrated that they still have not taken any action or listened to the advice of organizations like WHO,” says Brusselaers. “They disregard any prediction model that has been published by experts in the field and they don’t even give a defense.”

Overlege ved det svenske sykehuset som ble spurt av Time, mener at det er viktig at informasjonen kommer ut, men ønsker å være anonym.

«En overlege ved et større sykehus i Sverige sier at den nåværende tilnærmingen vil «sannsynligvis ende i en historisk massakre.» Han sier at helsepersonell ved sykehuset hans som har testet positivt for viruset, men er asymptomatiske, har blitt anbefalt å fortsette å jobbe. Han ba om å være anonym fordi «det er ikke sett positvt på å snakke om epidemien eller gå imot den offisielle synet», men sa at han følte et behov for å uttale seg fra et «etisk og medisinsk synspunkt.»

SE OGSÅ: CORONAVIRUSET – Ekspert sier at coronautbruddet kan være over

Tilliten til svenske myndigheter kan også falle nasjonalt

Time uttaler at svenskene normalt har en høy grad av tillit til vurderinger og avgjørelser fra myndigheter og politikere, men Cecilia Söderberg-Nauclér, som er ekspert på patologi og mikrobiologi, sier at dette kan endre seg snart.

Time skriver også om Folkehelsemyndighetenes strategi:

«Anders Tegnell, Sveriges sjefsepidemiolog som fører tilsyn med regjeringens svar på COVID-19, sa at regjeringen burde la viruset spre seg langsomt gjennom befolkningen, en tilnærming som først ble antatt av Storbritannia og Nederland før begge land raskt endret strategi når det viste seg at denne tilnærmingen fortsatt vil overbelaste helsevesenet . Tegnell sa til svensk TV 5. april at COVID-19 kunne bli stoppet av «flokkimmunitet eller en kombinasjon av immunitet og vaksinasjon.»

Det er litt forvirrende å merke seg at den svenske folkehelsmyndigheten samtidig nekter for at de bruker en strategi for å tillate en naturlig flokkimmunitet å utvikle seg i befolkningen.

Tekst: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Oversatt og tilrettelagt av Birthe Storaker