Mikroplast er blant de mest kjente kildene til plast forurensning, men det finnes flere mindre åpenbare kilder av mikroplast i daglig bruk. Vi kaller dem «skjult mikroplast», og de inkluderer:

1. Bildekk

Bildekk er laget av gummi og omtrent 60 prosent plast. Friksjon mellom vei og hjul, trykk og varme slites så mye på dekk at bildekk produserer i gjennomsnitt ca 63 000 tonn plaststøv per år i Storbritannia alene.

Hvis støvet er blåst inn i atmosfæren, kan det bidra til dårlig luftkvalitet, som er identifisert som en årsak til for tidlig død av verdenshelseorganisasjon. Hvis det blir skyllet ut i elver og i havet, kan det ende opp i blåskjell som tar til seg føde ved å filtrere ut mikroskopiske partikler fra vannet, og på denne måten kan komme videre inn den menneskelige næringskjeden.

Industrien var i stand til å gå tilbake til naturlig latex; En hvit melkeaktig emulsjon som tappes gjennom bark av gummitrær, men det har også miljømessige kostnader: Ekspanderende gummiplantasjer har allerede en «katastrofal» effekt på truede arter i Sørøst-Asia.

2. Syntetiske tekstiler

Utendørs klær og sko, fleece gensere og jakker er laget av akryl og polyester, polyamid, spandex og nylon, som gir fra seg 700 000 mikrofiber ved hver vask. Når mikrofiber er i vannet, er det vanskelig å filtrere dem ut, og studier har avdekket at mikrofiber vises i vannet fra springen i mange land.

I USA har 94 prosent av vannprøvene vist innhold av mikro-fibre. De luftbårne partikler fra friksjon eller lo fra tørketromler  legge seg som støv som vi risikerer å puste inn.

Forskerne mener at giftstoffene fra fibrene kan absorberes gjennom lungene. I naturen blir de spist av fisk og dyr, ofte i stedet for virkelig mat. 

Løsning? Installasjon av filtre i alle vaskemaskiner og bruke mer naturlige fibre i stedet for syntetisk tekstil.

3. Tennisballer

Ytterkanten av tennisball er laget av PET (polyetylen polyetylentereftalat); Det samme materialet som brukes til å produsere vannflasker. Som bildekk blir plasten slitt ved bruk og blir til støv.

4. Vaskemiddel og oppvasktabletter

De fleste typer vaskemidler og desinfeksjonsmidler med vaskemidler inneholder mikroplast som polyetylen (PE) eller polypropylen (PP). Dette er de samme mikroperler som er forbudt i kosmetikk.

En bedre løsning er å lage sine egne vaskemidler eller bruke vaskemidler uten kjemikalier.

5. Sigarettsneiper

Sigarettfiltre er laget av cellulose acetate, en ikke-biologisk nedbrytbart plast.

Sigarettfiltre kan avgi mikrofibre, og når de har blitt brukt, avgir de et høyt nivå av giftstoffer, inkludert nikotin. Sigarettfiltre er en viktig kilde til forurensning i havet og er det hyppigst funnet element i opprydding av strendene.

Enda en god grunn til å slutte å røyke!

 

6. Glitter

Elsket av barnehagebarn og pedagoger rundt om i verden: Glitter.

Glitter er vanligvis laget av PET eller PVC plast (polyvinylklorid), som er utrolig vanskelig å bli kvitt. I stedet bør vi bruke glitter av biologisk nedbrytbart cellulosefilm laget av eukalyptus trær. Mikroplast glitter risikerer å bli spist av fisk og dyr, og dermed ende opp i næringskjeden.

7. Våtservietter

Våtservietter for babyer, renseservietter for hender og for å raskt fjerne sminke er alle vanligvis laget av polyester, polyetylen og polypropylen, eller en blanding av disse plasttypene og naturlige fibre.

Våtserviettene blokkerer ikke bare kloakken og forårsaker en såkalt «fettberg«, plasten kan ikke nedbrytes. Våtservietter er en annen plastfiber kilde. En ganske vanlig vaskeklut i bomull er et mer miljøvennlig valg.

8. Teposer

Teposer er ikke alltid helt biologisk nedbrytbart, fordi mange teposer faktisk inneholder et polypropylen «skjelett». «Skjelettet» er delt inn i små biter samtidig som papiret blir nedbrutt i kompost eller i jord.

Spør produsenten om teposene er plast-frie eller bytt til te i løsvekt.

9. Maling

Plaststøv fra termoplastisk maling som brukes til veimarkeringer, skip og hus er funnet i hele havet. Men ikke alle malinger inneholder plast.

Se etter maling med linolje eller latex som bindemiddel.

10. Takeaway-pappkrus

Pappkrus er foret med et lag av polyetylen. I likhet med teposer, blir papiretelementet brutt ned, men plasten ender som små biter hvis koppen bare er kastet ut som avfall eller ender opp i kompost. Blandede materialer skal håndteres som spesialavfall.

Alternativt kan du bare bruke en gjenbrukbar krus.

Hvis vi virkelig ønsker å ha en effekt på problemet, må vi håndtere alt plastavfall. Både alt vi kan se og alt det vi ikke kan se.

Det finnes plast som er vanskelig å leve uten, men også en god del som vi enkelt kan leve uten, erstatte eller i det minste redusere.

 


Denne artikkel er opprinnelig publisert hos The Conversation og er oversatt av Birthe Storaker.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.