Blødende tannkjøtt er en vanlig inflammasjon som oppstår på grunn av plakk og sees hos 85 prosent av voksne og barn. Ubehandlet kan den i verste fall føre til tannløsning. En ayurvedisk metode som har blitt brukt i over 1000 år – såkalt «oil pulling» – kan lege og reversere tannsykdommen.

Slurver du med tannpuss og tanntråd er sjansen stor for at det dannes plakk mellom tennene som kan føre til gingivitt. Det kjennetegnes med at tannkjøttet blir rødt og hovent og kjennes stramt rundt tennene. Lar du det skure og gå, vil betennelsen etter hvert lage seg lommer rundt tennene og deretter utvikle seg til periodonditt. DA har du et problem du ikke lenger bør ignorere, for nå går det mot noe enda verre; tannløsning.

Årsaker til gingivitt foruten slurving med tannhygiene er tørr munn, mye sukkerholdig mat og drikke og røyking. Hos diabetikere er det ha økt forekomst av tannkjøttbetennelse.

Enkel behandling

Har du fått diagnosen gingivitt, er behandlingen med å få bukt med betennelsen forholdsvis enkel; tannbørste, tanntråd, tannstikker, spesielle børster og røykekutt. Så fort plakket og tannstein blir fjernet, går betennelsen tilbake, men kommer like raskt tilbake om du ikke lager nye og gode rutiner for munnhygiene og forebygging av gingivitt. Det er absolutt et pluss om du går til tannpleier to ganger i året for å fjerne plakk på steder der det kan være vrient å komme til med tannbørste. Tannpleieren vil også kunne se om du er i faresonen for å utvikle periodontitt.

Oil pulling

Foruten godt tannstell, er «oil pulling» med kokos- eller sesamolje blitt populært. I Vesten blant annet for sine antibakterielle egenskaper. Oil pulling er en ayurvedisk metode som har blitt brukt i over 1000 år. I nyere tid har mange studier blitt gjennomført og viser sterke antibakterielle egenskaper i kokosolje som brukes ved «oil pulling». Ifølge et av studiene fra 2015 kan oil pulling med kokosolje redusere plakk og symptomer på gingivitt betraktelig. Det er også hevdet at kokosolje kan gjøre tennene hvitere.

Slik går du fram:

Bruk kokos- eller sesamolje. Den beste tiden å gjøre dette på er om morgenen på tom mage.

  • ta en til to teskjeer av oljen og gurgle i cirka 20 minutter
  • Ikke svelg oljen
  • Skyll munnen med vann og spytt ut
  • drikk et glass vann
  • børst tennene

Ved lett blødende tannkjøtt – gjenta behandlingen to ganger per dag.

Naturlig munnskyll

Det finnes ulike måter å lage ditt egen munnskyllevann. Husk bare på å aldri svelge det!  

Eteriske oljer

Vill oregano-olje, sitrongress og tea trea-olje har alle antibakterielle egenskaper og kan med fordel brukes til munnskylling.

Ta 2-3 dråper av god eterisk olje i ett glass vann og gurgle i cirka 30 sekunder.

Kolloidalt sølv og aloevera juice er et andre alternativer som med fordel kan brukes til å skylle med.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.