Det er ikke bare på nyttårsaften man kan bestemme seg for å sette i gang med nye endringer. Det kan man gjøre når som helst!

Den amerikanske funksjonellmedisinske legen Mark Hyman har laget en serie «Broken Brain»  «- begin healing your mind, brain and nervous system» og som en innledning til de som ikke følger serien har han forslag til fem «raske» strategier du kan innlemme i livet ditt på 10 minutter eller mindre. Og du trenger ikke vente med å gjøre det til et nyttårsforsett

  1. Kosthold: Fyll tallerkenen din med 75 prosent lite stivelsesrike grønnsaker. Det er viktig å velge karbohydratene fra rett kilde. Ideelt sett bør ca 75 prosent av karbohydratinntaket komme fra de minst stivelsesholdige grønnsakene og noen fra lavglykemisk frukt. I volum, bør den største delen av tallerkenen din være karbohydrater. Merk Volum, ikke kalorier. Mange plante-baserte karbohydrater har svært få kalorier. Begrens inntakt av bearbeidet mat og spis mest mulig økologisk.
  2. Høyintensitet intervalltrening 7 minutter: Ta deg helt ut med 7 minutter intens aktivitet. Høyintensitet intervalltrening, eller HIIT, innebærer å trene på den aller ytterste grensen av din kapasitet i 45-60 sekunder, for deretter å hente deg inn igjen i 3 minutter ved å gå eller jogge lett, deretter tilbake til svært høy intensitet for et nytt 45-60 sekunders intervall. Ikke la den korte intense aktiviteten lure deg: du vil se betydelige gevinster veldig fort. Du kan gjøre det med den aktiviteten du liker. For eksempel rask gange, løpe, sykle, hoppe tau, danse, eller til og med svømme. Bare fokuser på å få din intensitet opp til en 9 på en 1-til-10 skala under de intense intervallene, og deretter la kroppen gjenopprette sin naturlig tilstand så mye som mulig løpet av pausene. Det finnes apper som kan veilede deg underveis. The New York Times har en flott 7-minutters app som viser hvordan du kan gjøre HIIT uten noe ekstra utstyr.
  3. Søvn: Etabler et godt søvnmønster. Hvis du sovner og våkner på samme tid hver dag skaper det en god rytme for kroppen din. Bruk sengen kun til søvn eller romantikk. Ikke ha TV, telefon eller iPad på soverommet. Studier viser at det kunstige, sterke lyset kan forstyrre hjernens aktivitet og endre søvnhormoner som melatonin. Her er en enkel måte å skape en god søvnrytme på: En time før sengetid, lar du telefonen og all annen elektronikk «legge seg» til å sove.  Finn en teknikk som hjelper deg til å slappe av og roe ned (for eksempel et varmt bad eller meditasjon) for  lettere komme inn i dyp søvn.
  4. Meditasjon: Gjennomfør en to-minutters meditasjon hver morgen og kveld. Dette er en flott måte å starte og avslutte dagen på. Effekten av kroniske høyt kortisolnivå og andre stresshormoner på hjernen vår reduserer hjernekraft . Du trenger ikke 30 minutter med meditasjon eller en timelang yoga klasse for å senke disse stresshormonene. En to-minutters pustepraksis, yoga eller meditasjonsøvelse kan gjøre underverker for ditt sinn og kropp. Her er en puste øvelse kalt «Ta 5» du kan gjøre flere ganger hver dag. Sitt på en stol, eller støttet opp på puter i sengen, eller med bena i kryss på en pute på gulvet. Lukk øynene og munnen. Pust langsomt gjennom nesen og tell rolig til fem. Hold pusten mens du teller til fem og pust deretter langsomt ut til mens du teller til fem.
  5. Sosialt: Bruk tid og vær tilstede med hele deg sammen med gode venner og familie. Når du prioriterer gode venner, familie og kollegaer, vil du føle deg sterkere knyttet til dem og føle deg mer fornøyd. Sosiale medier har kommet for å bli og fått sin plass, men de fleste av oss bruker langt mer tid på det enn vi gjør i samspill med andre i det virkelige liv, som ny forskning viser påvirker vår helse og lykke. Bruk i stedet litt tid daglig på å ta en prat med en du er glad i.

Implementer disse raske, effektive strategiene og opplev at livet ditt kommer i bedre flyt!

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.