Renslighet er bra, men overdriver du, tar du knekken på «førstelinje-forsvaret» ditt som er huden.

Tekst:  Berit Kvifte

Ettersom det forskes stadig mer på rollen til bakteriefloraen i tarmsystemet, er det slått fast at en sunn mikroflora i mage-tarm er avgjørende for god helse.  Ikke bare når det gjelder diaré eller irritert mage, men alt fra autoimmune sykdommer til hjertehelse og til frisk og sunn hud. Probiotika (fra gresk pro + bios, som betyr «for livet») er bakterier som bidrar til å holde den naturlige balansen av mikrober i tarmen.

I tarmen din lever det 100 trillioner bakterier, og dette er 10 ganger mer enn det du har celler i kroppen. Bakteriene i tarmen, som til sammen veier ca 1,5 kilo, har mange ulike oppgaver. De skal beskytte oss mot inntrengende «slemme» bakterier, virus og sopp, de er med på å produsere kortkjedede fettsyrer ved å spise ufordøyde karbohydrater, de syntetiserer enkelte vitaminer, f.eks vitamin K, og de utgjør en veldig stor del av avføringen. I tillegg ser det ut til at tarmbakteriene våre spiller en viktig rolle for utviklingen av både kreft, inflammatoriske tarmsykdommer, allergi, fedme og ulike tilstander i huden. Den ideelle balansen mellom bakteriene er 85 prosent «gode» og 15 prosent «dårlige».

Slurver du med kostholdet, stresser eller drikker for mye alkohol, klusser du det skikkelig til for balansen i tarmen.  Det samme om du må gjennomgå hyppige antibiotikakurer.  Da er det nødvendig med påfyll av probiotika for å unngå at bakteriefloraen blir fullstendig ramponert og svarer med soppangrep både «her og der».   Det samme med diaré, luft i magen og andre diffuse symptomer på at magen er i ulage.

Renslighet er bra, men overdriver du, tar du knekken på «førstelinje-forsvaret» ditt som er huden –  det største organet ditt.  I sterk kontrast til tanken om «god mikroøkologi»  i kroppen,  bombarderes vi med kampanjer om antimikrobielle produkter som tar sikte på å utradere mikroøkologien utenfra. Industrien skiller så visst ikke på gode eller dårlige bakterier, men kjører på med antibakterielle såper som er kjent for å forstyrre den naturlige økologien i kroppen og på huden.  Vi oppfordres til å dusje ofte og for all del ikke være bekjente av normale kroppsdufter.  Nei, vi skal vaskes og dynkes med antibac til vi blir «antibakterielle»  og dessverre blir vår egen verste fiende fordi vi utraderer de som skal være våre «allierte»  nemlig  de gode og viktige bakteriene som lever på huden.

Tenk innenfra og ut

Er tarmen i ubalanse, vil huden i mange tilfeller «sladre»  i form av kviser, kløe, flassing,  rødmusset hud, eksem, utslett med mer. Veien til kremkrukken er kort, men dessverre er det ofte som å skvette vann på gåsa.  Du må tenke innenfra og ut. Tenk forsvar, tenk strategisk, tenk at du skal gi støtte til en hel liten «hær» i tarmen som har til oppgave å slå fienden for deretter å skape ro og balanse. Supervåpenet heter probiotika og tilhører de såkalt gram-positive bakteriene, men det finnes unntak. Enkelte stammer av den gram-negative E. coli kan brukes som probiotika.

Den største gruppen av probiotiske bakterier i tarmen er melkesyrebakterier, hvorav laktobasiller, som finnes i varierende mengder i kefir, kulturmelk, yoghurt, miso, syltede grønnsaker, surkål og ulike oster.  Den nest største gruppen probiotika er bifidobakterier, dernest streptococcus thermophilus (ikke det samme som sykdomsframkallende streptokokker) og enterococcus fæcium. Probiotika finnes i  tilgjengelig kosttilskudd, hvorav noen inneholder ulike blandinger med 30 – 35 bakteriestrenger som er mest vanlig hos de fleste av oss. Med på kjøpet får du prebiotika som er matpakke med kostfiber til «soldatene» som skal kjempe seg gjennom alle syv kilometere med tarm.

Ergo;  en sunn hud betinger at du er venn med dine trillioner venner i magen.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.