Inaktivitet bør behandles som en sykdom der resepten er trening, hevder kardiolog, Wael Jaber, ved Cleveland Clinic i Ohio. Du kan spise sunt og være røykfri, men sluntrer du unna fysisk aktivitet, lever du farlig.

Å være utrent er en like sterk risikofaktor som høyt blodtrykk, diabetes og røyking – om ikke sterkere enn alle sammen. Det viser en studie som går på sammenhengen kardiorespiratorisk trening og tidlig død.

Studien er publisert i journal JAMA Network Open og både i  TIME og CNN. Forskerteamet som har vært ledet av Wael Jabel har undersøkt 122.000 personer fra 1991 til 2014. Gjennom å måle deres fysiske form og deretter registrere dødsfall, fant forskerne en klar sammenheng mellom aktivitetsnivå og levealder.  Man vet at god fysisk form er positivt for helsen, men Jaber og hans team  er overrasket over hvor sterk sammenhengen mellom fysisk form og levealder faktisk ser ut til å være.

Testet på tredemølle

Deltagerne i studien gjennomgikk innledningsvis en fysisk belastningstest, en såkalt «kardiopulmonal belastningstest», på tredemølle for å måle utholdenhet og kondisjon. Det vil si den «aerobe kapasiteten».  Målet med en slik test er å måle oksygenopptaket under maksimal anstrengelse, samtidig som man også får testet samarbeidende organer under fysisk anstrengelse. Et godt oksygenopptak og en høy aerob kapasitet, er viktig i forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Studien konkluderte med at høy aerob kapasitet, altså veldig god utholdenhet og kondisjon, var tilknyttet lang levealder.

Forskerne konkluderte med at høy aerob kapasitet gir den lengste levealderen og er spesielt fordelaktig og høyintensiv aerobictrening hadde den aller største effekten.

Kilde: https://www.cleveland.com/metro/2018/10/exercise_to_live_longer_clevel_1.html

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.