En hverdag som sukkersøte barn

Sukkersøte barn – Tidligere i vinter publiserte VG et innlegg med overskriften “Dropp sukkeret – om du elsker barnet ditt”. Innlegget fikk kommentarfeltene til å koke hvor forfatteren Anna Larsson henviser til dokumentaren om Thomas Skoglund som i ei uke lever med samme mat- og aktivitetsvaner som de fleste barn gjør i dag. 

KLIKK HER for å se dokumentaren «Mitt sukkersøte barn» på VG.no!

 

I dokumentaren «Mitt sukkesøte barn» får vi se hvordan den personlige treneren Thomas Skoglund på 31 år hadde det når han gjennom ei hel uke levde som et barn med tilsvarende mat- og aktivitetsnivåer. Formålet med dokumentaren var å kartlegge hvor mye sukker et barn får i seg i løpet av ei uke. Hans refleksjoner rundt hvordan humør, energinivåer og lekelyst påvirkes av matinntak gjennom uka, ble for meg en stor tankevekker, noe jeg håper det også er for dere som ser den. Eksperimentet ble gjort i samarbeid med vitenskapsjournalist Ann Fernholm som har doktorgrad i molekylær bioteknikk og produsent Jimmy Wixtröm.

 

Hva trenger Thomas?
Thomas har behov for 3480 kcal når han har et aktivitetsnivå som et barn. Ifølge det svenske helsedirektoratet skal Thomas derfor spise 2,5 ganger mer mat enn hva et barn har behov for (1445 kcal).

 

Hverdagskost
Yoghurt, müsli, brødskive og juice er gjengangere på menyen. Enkelte av mellommåltidene består av så mye som 50% sukker og i etterkant av ulike måltider føler Thomas seg ofte sliten og irritert.Han finner dagene i barnehagen utmattende og det hjelper ikke på at det anbefalte kostholdet består av så mye sukker.

 

Torsdag og snart helg
Etter barnehagen må Thomas hjem å spise før han skal på dagens ettermiddagsaktivitet: Aking. Etter 15 minutter i akebakken er Thomas tom for energi og vil hjem. Dette er en akebakke som Thomas tidligere har løpt intervalltrening i, men med sukkerkok i kroppen er det ikke spesielt givende. Hjemme får han kveldsmat som består av 3 rissifrutti med 38% sukker, før han skal legge seg. Når fredagen kommer, gleder Thomas seg til helgen hvor han kan øse på med godteri og bare kose seg.

 

Tradisjon tro
Den tradisjonelle fredagstacoen består av nesten 20% sukker og til tacoen får Thomas 2,5 glass cola og tilsvarende mengde potetgull til hans energibehov. Det er viktig å få frem at sukkermengden i drikken og potetgullet regnes utenom måltidet.

 

Lørdagens frokost med et sukkerinnhold på 32%, bestående av yoghurt, havrefras og melk. Deretter skal han ut i parken å leke. Før de drar videre til bassenget, skal lunsjen inntas og det foregår på McDonalds. Her får han servert kylling nuggets, pommes frites, dressing og 2,5 beger med brus. I etterkant føler han seg blek og dårlig og det frister lite å spise opp.

 

I svømmehallen får han is. 2,5 stk for å være presis og Thomas vegrer seg for å spise alt. “Måltidet” består av 34% sukker og han provoseres over å måtte spise en så stor mengde. Etterpå blir han full av energi, men i bilen på hjemturen blir han trøtt og sovner.
Likevel venter aktivitetene og godteributikken er neste stopp, noe Thomas gleder seg veldig til. Før han får meske i seg godteriet må han spise middag som består av kyllingfilet, potetgrateng og bearnaisesaus og middagen inneholder til sammen 30% sukker.

 

 – SE OGSå: Høyt sukkerforbruk gir fettlever

 

Lørdagsgodis selvsagt!
I starten føles det godt å knaske i seg godteri, men den sukkersøte Thomas forvandles raskt til en trassig og bitter «sutregutt». Ikke overraskende når godteposen består av 62% sukker. Han føler seg såpass kvalm og i dårlig form at han bare vil legge seg.

 

Når enden er søt, er allting godt? 
Uka avsluttes med en søndagsfrokost bestående av 51% sukker. Ettermiddagen skal tilbringes i barnebursdag men først må Thomas lade opp med litt rester fra gårsdagens middag. Når dagen er omme, er han så sliten og utmattet av matinntak, for ikke å snakke om sukkerinntak, at han ikke makter å oppsummere uka. At uka har vært så slitsom og krevende hadde han ikke sett for seg i forkant av ukas eksperiment. Likevel må han tvinge ned et siste måltid og blir bare sint av hele situasjonen.

 

Bittersøte resultater
  • Humørsvingninger, lite energi og utmattelse.
  • Ekstase som går over i fortvilelse.
  • Dårlig mestringsfølelse og liten lekelyst.

Blodprøvene viste etter bare éi uke med denne livsstilen at fettprosenten i blodet hadde steget med 20% !

De største sukkerfellene fant man i frokosten og mellommåltidene og Ann Fernholm forteller at utviklingen av fettlever har endret seg drastisk i løpet av de siste tiårene. “Tidligere var fettlever bare å finne hos alkoholikere, men i dag finner vi det hos 1 av 10 barn i Europa. Dette øker risikoen for å utvikle blant annet diabetes type 2, hjerte- karproblematikk og leverkreft.”

 

“Jag tänker så här att socker är inte akut giftigt …här och nu, men det är långsiktigt farligt att ge barn dom dosen socker som man gör i dag”.

Ann Fernholm, doktor i molekylær bioteknikk.

Det er mye som kan sies i forbindelse med et høyt sukkerinntak hos barn, men i forbindelse med dette eksperimentet er det et er mildt sagt oppsiktsvekkende å oppdage at de mengdene sukker som Thomas inntok i løpet av uka, var gjennomsnittet av hva barn i Sverige får i seg i dag. Halvparten av barn i Sverige får i seg mer sukker enn hva Thomas gjorde i løpet av denne uka.

 

Kilde:

http://www.vg.no/nyheter/meninger/foreldre-og-barn/dropp-sukkeret-om-du-elsker-barnet-ditt/a/23966232/

Dokumentarfilmen: Mitt sockesöta barn (produsert av Jimmy Wixtröm)

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.