– Hjernen er et sultent organ. Den trenger næringsstoffer og oksygen for å holde seg frisk og fungere optimalt.  Dersom kroppen stjeler av «matfatet» for å bekjempe stress, blir det mindre til hjernen. Resultatet er at den krymper!  Det sier Keith Fargo, leder for forskningsprogrammer i Alzheimer’s Association.

En studie, nylig publisert i tidsskriftet Neurology, slår fast hvor alvorlig stress er.  Spesielt om du er «stor-leverandør» av stresshormonet kortisol.

– Vi har funnet hukommelsestap og krymping av hjernen hos relativt unge mennesker. Folk må bli mer bevisst på å redusere stress, sier professor Sudha Seshadri ved UT Health San Antonio, leder av prosjektet, til CNN.

 

SE OGSÅ: Slik kan du stresse ned

 

Kortisol styrer kroppens alarmsentral, også kjent som «fight or flight-respons». Når en «faren» er over, skal kortisolnivået normalt senkes, men  hvis ikke kroppens eget «alarmsystem» seg av, får det særdeles uønskede konsekvenser som angst, depresjon, hjerteproblemer, hodepine og søvnproblemer.  Studien til Seshadri og kollegene viser at hjernens struktur også påvirkes av stress.

– Det er overraskende å observere en signifikant endring i hjernestrukturen som følge av stress, sier Keith Fargo og henstiller om at man tar stress enda mer på alvor.

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.