FORSKNING: Støy kan ha en uttalt fysisk effekt på hjernen vår som resulterer i forhøyede nivåer av stresshormoner. Lydbølgene når hjernen som elektriske signaler via øret. Kroppen reagerer på disse signalene selv om vi sover. Det er antatt at amygdala (som ligger i hjernen) som er forbundet med minnestruktur og følelser er aktivert under støy, og dette fører til at det frigjøres stresshormoner. Hvis du bor i et gjennomgående støyfullt miljø vil du sannsynligvis oppleve kronisk forhøyede nivåer av stresshormoner. De fleste av oss er utsatt for daglig støy fra mange ulike kilder. Ved å tilbringe noe tid i stillhet daglig reduserer vi det generelle stressnivået i kroppen.

Stillhet lindrer stress og spenninger

En studie som ble publisert i 2002 i Psychological Science (Vol. 13, no. 9) undersøkte hvilken virkning flytting av Münchens flyplass hadde på barnas helse og kognisjon i regionen. Gary W. Evans, professor i menneskelig økologi ved Cornell University bemerker at barn som utsettes for støy, utvikler en stressrespons som får dem til å ignorere støyen. Det interessante er at disse barna ikke bare ignorerte de skadelige lydene, de ignorerte også lyder de skulle høre og ha oppmerksomhet på, som for eksempel når de ble snakket til av andre.

«Denne studien er blant de sterkeste og trolig det mest definitive beviset på at støy-selv på nivåer som ikke produserer noen hørselsskader-forårsaker stress og er skadelig for mennesker,» sier Evans.

Stillhet synes å ha motsatt effekt av støy på hjernen. Mens støy kan føre til stress og spenninger frigjør stillhet spenninger i hjernen og kroppen. En studie publisert i tidsskriftet Heart oppdaget at to minutter stillhet kan vise seg å virke enda mer avslappende enn å lytte til «avslappende» musikk. Funnene er basert på endringer forskerne registrerte i blodtrykk og blodsirkulasjonen i hjernen.

Stillhet som attraksjon

Finland kan være inne på noe veldig stort. De har brukt stillhet i sin markedsføring til turister som en attraktiv opplevelse. Stillhet kan bli mer og mer ettertraktet etter hvert som det blir vanskelig å oppdrive. Dette kan være et smart trekk siden studier viser at stillhet er mye viktigere for hjernen enn du kanskje tror.

Trafikkstøy øker sjansen for utvikling av hjerte- og karsykdommer

Her finner du foredrag av professor og forskningssjef på Det danske kreftsenter, Mette Sørensen, om forskningen på støy og dens effekt på helsen som hun holdt i april 2018.

 

https://www.lifehack.org/377243/science-says-silence-much-more-important-our-brains-than-thought

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.