…det viser en ny studie.

Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av krefttilfeller i tarmen, og tykktarmskreft er verdens tredje mest vanlige kreftform. Rundt 1 400 000 mennesker rundt om i verden utvikler kreft hvert år, og det er vanligvis forbundet med det å bli eldre og å ha et dårlig kosthold.

Tykktarmskreft, colon cancer, er den nest hyppigste kreftformen i Norge både for menn og kvinner, etter henholdsvis prostatakreft og brystkreft. Kreftformen har vist stor økning i forekomst de siste 50 år, hos hvert kjønn får litt i overkant av 1000 påvist sykdommen årlig. I Norge får 1 av 24 kvinner og 1 av 29 menn tykktarmskreft. Bare rundt halvparten av de 3500 som rammes årlig, overlever i fem år etter at diagnosen er stilt.

Tykktarmskreft er en av de mest alvorlige kreftsykdommene, men det er også en krefttype med best sjanse for helbredelse om den blir diagnostisert og behandlet på et tidlig nok tidspunkt.

Nå viser en ny studie fra Kina at folk som regelmessig spiser grønnsaker fra allium (løkplanter) familien reduserer risikoen for å utvikle tykktarmskreften med 79 prosent. Grønnsaker fra løkfamilien, som hvitløk, purre og gul løk, viser seg å ha en kraftig beskyttende effekt på tarmen.

Forskere fra First Hospital i Kina Medical University sier det er en direkte sammenheng mellom mengden av allium grønnsaker i kostholdet og deres beskyttende effekt; med andre ord, jo mer du spiser, jo mindre sjansene dine for å utvikle kreft.

De matchet 833 tykktarmskreftpasienter mot 833 friske kontrollindivider og vurderte dietter av begge gruppene.

Allium er en slekt som refererer til en type av grønnsaker. Begrepet «allium» stammer fra det latinske ordet som betyr «hvitløk». Dette gir et hint om hvilke typer grønnsaker som inngår i denne kategorien. Løklignende grønnsaker med sterke smaker som Løk, gressløk, vårløk, purre og hvitløk er i allium grønnsaksgruppen.

 

Kilder:

http://tykktarmskreft.no/

https://forskning.no/mat-og-helse-forebyggende-helse-samfunnsmedisin/spis-deg-bort-fra-tykktarmskreft/495403

https://forskning.no/forebyggende-helse-menneskekroppen-royking-sykdommer-kreft/2013/05/kvinnelige-roykere-mer-sarbare

https://www.wddty.com/news/2019/03/garlic-and-onions-protect-against-bowel-cancer.html

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.