Erfaring fra en behandler

Tekst: Anne-Karin Gjørtz, Sykepleier, Reg.Naturterapeut MNNH, Soneterapeut

Som sykepleier blir jeg frustrert og lei meg over hvordan mennesker blir behandlet i det offentlige. De historiene som har versert har jeg nesten ikke villet tro på, men nå er grensen nådd. Noen må skrike ut sin frustrasjon.

Jeg jobber hver dag som alternativ behandler og er daglig leder for en klinikk med flere terapeuter. Jeg er sykepleier fra -80 og jeg jobber mye med kostrelaterte sykdommer i tillegg til at jeg er soneterapeut og akupunktør. Vi tar vare på alle som søker vår hjelp.

Forleden dag hadde jeg en diabetes 1 kunde innom og det hun fortalte gjorde meg ganske sjokkert. Hun hadde fått diagnosen av sin lege etter en tids ubehag av ukjent årsak. Han sendte henne ut fra legekontoret med beskjeden om at hun hadde diabetes 1 og at hun bare kunne fortsette å leve som hun hadde gjort og spise det hun hadde lyst på, men ta insulin i forhold til blodsukkeret som hun selv skulle måle flere ganger om dagen.

Hun gikk ut nærmest i sjokk. Hun hadde ingen kunnskap om diabetes og at hun nå hadde en alvorlig sykdom. Hun måtte fra en dag til en annen måle blodsukkeret flere ganger om dagen og sette sprøyte på seg selv for, hvilket var utrolig skremmende. Det er da virkelig noe som alle andre kan skjønne og forstå.

LES OGSÅ: Er det C-pepTID?

Hun gjorde som legen sa og spiste det hun hadde gjort før. Blodsukkeret svingte noe voldsomt. I det ene øyeblikket var det skyhøyt og hun måtte sette mer insulin og i neste var det lavt og gav henne føling. Da måtte hun hive innpå med saft og andre søte saker. Ubehaget og formen ble generelt bare dårligere og dette skremte henne. Jenta hadde gangsynet og fornuften i orden og hun valgte å bestille ny time hos fastlegen for å be om hjelp hos en ernæringsfysiolog. Hun håpet at dette ville hjelpe henne til å få det bedre.

Men den gang ei – her fikk hun samme beskjed – bare å spise det du har lyst på og sette en passe dose med insulin.

Går det virkelig an folkens? – dette skaper uhelse. Slike beskjeder til et menneske som ikke kan noe om diabetes er direkte farlig.

Jenta ble fortvilet og hun skjønte at dette ikke kan være riktig måte å leve på med en diabetes 1 diagnose. Hun går fortvilet hjem og googler seg frem til informasjon som fører til at hun gjør noen endringer og får det noe bedre.

Hun kommer på konsultasjon til meg for noe helt annet og jeg fanger selvfølgelig opp at hun har diabetes 1. Jeg spør hva hun spiser og drikker og skjønner fort at dette ikke er et kosthold for en diabetiker. Jeg spør videre hva hun har fått av opplæring og råd vedrørende hennes diagnose.

Da forteller hun sin historie og jeg skjemmes av det jeg hører på vegne av leger, kollegaer og ernæringsfysiologer. Hva er det helsevesenet vårt driver med? Tenke seg til å bare bli kastet ut i en totalt ukjent verden.

Hennes historie er dessverre ikke den eneste.

Hva er det leger og ernæringsfysiologer lærer om sammenhengen mellom kosthold og sykdommer i dag?

Hvem er det som forteller dem at det er slik de skal behandle en nylig diagnostisert diabetiker? En skulle nesten tro at det er produsenten av insulin som lærer dem opp og ikke en person med kunnskap om hvordan kropp og hormoner fungerer. Dersom dette er den generelle kunnskapen leger og ernæringsfysiologer sitter igjen med etter sine studier er det på tide med en revurdering av opplæringen.

Jeg tar henne for meg og starter med helt enkle råd og endringer.

Hun mottar brosjyren til «Kostreform for bedre helse» og jeg ber henne om å gå inn på nettet til foreningen å lese om forskning på kosthold og helse. Lese om hva et lavkarbo kosthold kan gjøre for en diabetiker. Hun får også adresser til blogger om lavkarbokosthold hvor de deler rikelig med oppskrifter som vil gjøre henne og godt. Alt dette rekker vi i løpet av 60 min og i tillegg får hun en behandling med soneterapi.

Mindre blodsukkersvingninger etter to dager

Etter bare to dager er hun tilbake og kan fortelle at blodsukkeret allerede har mindre svingninger og hun kjenner seg bedre. Hun fikk føling og måtte redusere insulinmengden i forhold til det hun hadde brukt før. Hun skal komme i generelt god balanse når vi er ferdig og jeg har fått gitt henne alle de rådene og kunnskapen jeg har om diabetes og mat.

Hennes kommentar kom raskt – hvorfor møtte jeg ikke på deg når jeg fikk diagnosen?

Og ja jeg må igjen si at jeg skjemmes over hvordan helsevesenet vårt behandler alvorlig syke mennesker. Når jeg la denne fortellingen ut på nettet på Alternativ Medisin Røa sin facebook side kom det en kommentar fra en person som kunne fortelle om tilsvarende situasjon. Hun fikk diagnosen diabetes 2 hos legen sin og ble sendt ut med resept på tabletter og insulin.

LES OGSÅ: Slik håndterte jeg diabetes type 2

Hun hadde satt seg inn på et lagerrom og grått i fortvilelse over at hun nå skulle sette sprøyte på seg selv uten opplæring eller noen forståelse for hva dette var. Hun fikk heller ikke noen kunnskap om at hun burde gjøre endringer i kosten. Beskjeden var at hun skulle bruke tabletter og sette insulin i forhold til målt blodsukker og spise det hun hadde lyst på. Et menneske som aldri har stukket seg i fingeren blir sendt på dør uten opplæring. Og i tillegg skal hun sette sprøyte på seg selv. Er det annet å vente enn at hun setter seg ned og gråter?

Når jeg sitter og skriver dette kjenner jeg at jeg sitter og rister på hodet i fortvilelse og medfølelse over disse to medmenneskene. Og det er altfor mange som har opplevd tilsvarende. Jeg håper at denne informasjonen kommer frem til de som trenger å høre det og at endring skjer omgående.

De som får diabetes må få grundig opplæring i hva det er som øker blodsukkeret og hvordan dette kan kontrolleres. Og ikke minst må de få lære hvordan en utfører test og setter sprøyte på seg selv.

Og kjære dere – la oss forebygge diabetes. La oss spre kunnskapen om hva som gir oss høyt blodsukker og sliter ut bukspyttkjertelen vår, slik at vi med årene ender med diabetes 2. Denne sykdommen er påført oss av hva vi spiser og drikker og kan forebygges og behandles med kostendringer.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.