Gjør du som Skippern og dynger innpå med spinat, forebygger du risikoen for å utvikle fettlever.  Det viser en studie fra Karolinska Instituttet i Stockholm.

Fettlever rammer om lag 20 prosent av befolkningen og det finnes i dag ingen godkjente legemidler for behandling av sykdommen som kan utvikle seg til skrumplever og leverkreft.  Resultatene ved Karolinska er derfor gode nyheter!

Hemmeligheten bak den grønnbladede grønnsaken, spinat, er dens innhold av nitrat som er et salt og som kroppen kan omdanne til nitrogenoksid.  Forskerne anbefaler derfor grønnbladede grønnsaker daglig.  I tillegg til spinat er ruccola en god kilde til nitrat.

Studien som ble publisert i vitenskapstidsskriftet “Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS) viser at økt inntak av grønnbladede grønnsaker reduserer fettlagring i leveren.

Fettlever (leversteatos) skyldes overvekt og/eller høyt alkoholforbruk og det finnes ingen godkjente legemidler som kan kurere sykdommen. Studien ved Karolinska Instituttet har derfor vakt stor oppsikt ved at forskerne viser hvordan økt inntak av organisk nitrat kan forebygge fettlagring i leveren.

– Da vi ga nitrat til mus som hadde gått på et kosthold med mye fett og sukker, så vi en signifikant lavere andel fettlagring i leveren, sier Mattias Carlström, docent ved institusjonen for fysiologi og farmakologi ved Karolinska Instituttet.

Resultatene som ble funnet i mus, bekreftes av to ulike cellestudier på humane leverceller.  Foruten minsket risiko for fettlever, observerte forskerne også senket blodtrykk og en forbedret insulinfølsomhet hos mus med diabetes type-2.

Forskergruppens fokus er å forebygge hjerte- karsykdommer og diabetes blant annet gjennom å påvirke kostholdet.  Tidligere studier har vist at nitrat gjennom kostholdet i form av grønnsaker, øker effektiviteten i mitokondriene, cellenes kraftverk. Det er også påvist at økt inntak av frukt og grønnsaker gir forbedret effekt på hjerte-karfunksjonen og ved diabetes.

 

Docent Mattias Carlström – Pressfoto: Karolinska Institutet

– Vi tror at disse sykdommene henger sammen med økt oksidativt stress som fører til en minsket nitrogenoksid-produksjon som i sin tur påvirker organenes funksjon negativt.  Nå viser vi en alternativ vei for kroppen å produsere nitrogen gjennom å endre kosten til å inneholde mer nitrat som kan omdannes til nitrogenoksid, sier Mattias Carlström.

-Resultatene av studien kan lede til utvikling av nye legemidler eller komplimentære funn rundt kosttilskudd, sier Carlström.

 

Kun 200 gram per dag!

Selv om større studier trengs for å bekrefte nitratets rolle, vil forskerne likevel anbefale folk å spise mye grønn salat med høy andel av de nitratrike sortene spinat og ruccola.

– Det kreves ikke store mengder salat for å oppnå en beskyttende effekt mot fettlever. 200 gram per dag er nok, sier docent Carlström.

 

(Forskningen er finansiert av det svenske «Vetenskapsrådet, Hjärt-Lungfonden», Novo Nordisk, Europeiske forskningsrådet( ERC) og Karolinska Institutet.

 


Dette er fettlever

Fettlever er en markør på en ubalanse i kroppen, og kommer ofte av et for høyt kaloriinntak i forhold til behovet. Dette utløser ofte en insulinresistens med tendens til forhøyet blodsukker. Resultatet er at kroppen lagrer fett i leveren. Tilstanden er mer vanlig enn man kanskje tror. I USA viser det seg at 1 av 3 har for mye fett i leveren, mens i vestlige land ligger forekomsten på rundt 20 prosent.

 

Symptomer på fettlever:

  • Tretthet (utmattelse)

  • Tap av appetitt

  • Vekttap

  • En gul fargetone i huden og det hvite i øynene (gulsott)

  • Feber

  • Kvalme og oppkast

  • Smerter i øvre høyre side av magen


 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.