Søvnproblemer hos barn kan føre til ADHD-diagnose.

I følge Stoltenberg kan søvnmangel påvirke adferd, konsentrasjon, oppmerksomhet og sosiale funksjoner. Han mener at mange søvnlidelser kan behandles med gode rutiner og faste kveldsritualer.

Mange barn og unge som sliter med dårlig søvn får diagnosen ADHD. De blir behandlet og medisinert med sentralstimulerende midler, og så har de egentlig søvnproblemer som ikke utredes ordentlig, sier lege Lauritz Stoltenberg i dette intervjuet til TVHelse. Han er spesialist i barnesykdommer og holdt nylig foredrag om ADHD og søvnproblemer ved det årlige symposiet til Lab1.

Barn bør heller ikke få sitte med smarttelefon eller ipad rett før sengetid. Det vil utsette søvnen. I følge en studie der de målte melatoninnivåene på testpersoner som fikk sitte en halv time med ipad, viste det seg at den halve timen bidro til å utsette søvnen med hele to timer. Melatonin er søvnhormonet vårt og det som gjør at vi utsetter melatoninproduksjonen i hjernen er lys.

Stoltenberg kommer også inn på behandling av barn med ADHD, og forteller at en pedagogisk tilnærming og et kosthold med fettsyrer kan lindre symptomene. Se hele intervjuet over.

 

Tekst: Randi Solstad

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

3 KOMMENTARER

  1. Man kan ikke bare fastslå at problemet er «søvnlidelse». Man må gå bakenfor og spørre «hvorfor har barnet eller ungdommen problemer med søvn?» Dette er ikke alltid like behagelig, da det plutselig involverer både foreldrene og samfunnet. Årsaken til søvnproblemer hos barn og ungdom, og voksne også, er stress. Da må vi spørre oss «hvorfor er mitt barn stresset?» Dette handler rett og slett om trygghet og relasjon, og det har hverken foreldrene eller samfunnet «råd til» å sørge for slik det er lagt opp i dag. Den som må betale prisen for dette er våre barn.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.