Kan sopp og bakterier som «spiser plast» være løsningen på plastmarerittet verden nå er blitt vitne til? Ja, mener forskere som har gjort en banebrytende oppdagelse!

Tekst: Sanja R. Juric, TV Hälsa Sverige, «Nyligen upptäckta svampar och bakterier kan äta plast» | Redigert og oversatt av Berit Kvifte

En studie, plublisert i Science Advances i desember 2018, avslørte at all plast som er blitt produsert utgjør 8,3 milliarder tonn. Fra og med 2015 hadde om lag 6,3 tonn blitt produsert. Av disse hadde kun 9 prosent blitt gjenvunnet, 12 prosent forbrent og resten akkumulert i søppeldeponier eller i miljøet. Virkeligheten er at hvert år vil åtte millioner plast havne i verdenshavene.                                                           

De katastrofale konsekvensene av all plast i verden har fått stadig flere land til å søke etter ulike muligheter til å løse problemet.   Skatt på plast? Forbud mot plast? En rekke miljøvennlige alternativer har begynt å dukke opp på markedet.  Selv om «alle» vil bidra til å gjenvinne plast, kreves det effektive avfallshåndteringssystemer, men det mangler i mange land.

SE OGSÅ: Miljøvennlig håndtering av tungmetaller

Pestalotiopsis microspora

Det var i 2008 år at soppen, Pestalotiopsis microspora, ble oppdaget.  Opptakten var at studenter under et semester på Yale University, fikk i oppgave å dra inn i Amazonas regnskoger for å sanke sopp. Der og da oppdaget en av studentene en sopp i en viss type av guavaveksten hvis egenskaper vakte nysgjerrighet hos de andre studentene. Soppen ble lagt under lupen og siden 2011 er det gjort en rekke oppdagelser som kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted å være.

Det skulle nemlig vise seg at soppen som studenten fant, hadde noen helt unike egenskaper. Nemlig å bryte ned plast og omgjøre den til kull.  Oppdagelsen av pestalotiopsis microspora og dens egenskaper ble publisert i 2012 i tidsskriftet Applied and Environmental Microbiology.  Siden soppen ikke krever oksygen for å overleve, kan den bryte ned polyuretan dypt nede i et deponi.

 «Ingen andre har noensinne rapportert om noe som kan bryte ned noe som er anaerobt, det vil si som greier seg uten oksygen, sier Kaury Kucera, en av foreleserne ved Yale University.  Når det snakkes om søppeldeponier 50 meter ned i bakken, trengs det noe som kan bryte det ned anaerobt.”  Det har vi nå funnet.

Aspergillus tubingensis

I en nyere studie fra 2017, publisert av Kew Botanical Gardens i London, kom forskerne fram til at det finnes visse sopparter som kan bryte ned plast i løpet av noen uker.  Aspergillus tubingensis, er en av dem og er en form for jordsopp. Det var et team av forskere fra Kina og Pakistan som oppdaget den på et avfallshåndteringsanlegg i Islamabad.  Det viser seg at soppen vokser på plastoverflater der den utsondrer enzymer som bryter ned de kjemiske forbindelsene mellom plastmolekyler eller polymerer.

«Det finns nærmere 3,8 millioner ulike sopper i verden og av disse er det kun 144 000 som identifisert med navn».

LES OGSÅ: Vi spiser plast tilsvarende et kredittkort i uken!

Bakterier som bryter ned plast

Men, sopper er ikke det eneste som ha vist seg å kunne bryte ned plast.  Japanske forskere fra Kyoto University har i en artikkel, publisert i Science magazine, rapportert at de har isolert en bakteriestreng som kan bryte ned og metabolisere plast.  I løpet av en fem-års periode undersøkte de 250 prøver fra et plastgjenvinningsanlegg i den japanske byen, Sakeu, før de lykkes å isolere bakterien.

Seniorforsker og doktor, Ilia Leitch ved Kew Botanical Gardens i London sier det slik:

“Det finnes et skjult, mystisk rike som ligger til grunn for majoriteten av livet på jorden. Vi vet bare ikke tilstrekkelig om dem”.

Nå haster det å få vite mer!   

 

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Mja, det stemmer jo forsåvidt at det er funnet sopper som bryter ned «plast». Men før noen blir overoptimistiske og tror at dette løser problemet med å bli kvitt all plast i naturen: De soppene som er nevnt her bryter ned EN type plast, nemlig polyuretan. Dette er IKKE en av de aller mest brukte plasttypene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.