Når var du på sopptur sist? Er det ikke av interesse eller er du nølende fordi kunnskapen om sopp er mangelfull? Det kan være skummelt å plukke matsopp på høsten hvis man er usikker og ikke vet hva man ikke burde plukke. Matgleden av å plukke sopp har alltid vært en skattejakt for stor eog små og viktig for den tradisjonelle videreføringne av kunnskap. Kanskje påtide å bli med bestmor og bestefar på sopptur?

Mykolog Paul Stamets snakker med lege Geir Flatabø og soppjeger og forfatter Anne Elisabeth Scheen om akkurat dette. Se episode 3 av «Soppens magiske verden»:

 

 

De fleste lærer som barn at fluesoppen er giftig. Noen av dem kan faktisk konsumeres ved riktig tilbredning, men den hvite fluesoppen tar livet av deg. Er du ute og plukker sopp må man være nøye på hva man putter i kurven.  Det finne sopp som kan gjøre annen sopp uspiselig hvis det havner sammen med alle de riktige godsakene. Kunnskapen om sopp er i ferd med å bli borte der den tidligere ble delt og styrket på  familietradisjonelle soppturer.

 

Bli med Øystein Bache på sopptur!

 

For å være godt rustet til å ta sopp i egne hender finnes det en rekke verktøy å ha med seg i kurven. Viktigst av alt, god kunnskap. Derfor hjelper det med en liten soppbok som kan guide deg. Anne Elisabeth Scheen er soppjeger og forfatter av boken «Sopp, plukk & bruk». Denne er full av nyttige tips og råd om plukking, og oppskrifter på hvordan benytte dem i deilige retter. Boken er i 2 utgaver så du kan ha med seg en enklere utgave på tur. Bøkene finner du blant annet her (ark.no).

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

1 KOMMENTAR

  1. Bare litt pirk: Det finnes ikke sopp som «gjør annen sopp uspiselig». Men hvis man finner en av de 4 giftigste i en soppkurv, må alt i kurven kastes. Ikke fordi giften «smitter», men fordi man ikke kan ta sjansen på at små biter av giftsoppen blander seg med den spiselige.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.