«Det er økende bevis for at sollyset reduserer risikoen for brystkreft og andre kreftformer,» skriver Vitamin D Council. Folk som bor i solrike regioner har lavere brystkreftforekomst og/eller dødelighet enn de som bor på høyere breddegrader i mindre solfylte regioner. For eksempel i USA finner vi lavest brystkreft dødelighet i Arizona, New Mexico og Utah, mens de høyeste tallene er i New England. Hos Statistisk Sentralbyrå kan vi lese at totalt i EU er brystkreft gjennomgående den største kreftdødsårsaken hos kvinner. Regionalt er det store variasjoner. I et belte fra Irland og Storbritannia i vest til Romania og Bulgaria i øst er dødeligheten av brystkreft høyest, mens den er lavere i landene i nord og sør i Europa.

Personer som er bekymret for å utvikle brystkreft kan redusere risikoen ved å tilbringe litt tid daglig i solen, når skyggen er kortere enn deres høyde, noe som avhenger av tidspunktet på dagen og sesongen. Solen i Norge gir D-vitamin bare i perioden april – september. Vårt D-vitaminnivå varierer derfor gjennom året.

Nrk.no skriver at tall fra Fürst Laboratorier, som er Nordens største private laboratorium, viser at omtrent hver tredje nordmann har for lave nivåer av D-vitamin.

 

SE OGSÅ: Solen bør også nytes uten solkrem

 

Ernæringsrådet anbefaler at nivået bør ligge over 50 nmol/l (nanomol per liter).
Men både nasjonalt og internasjonalt er det stor diskusjon om størrelsen på det anbefalte nivået. – Mange heller mot en høyere nedre grense, nemlig 75 nmol/l, sier medisinsk direktør Buchmann til NRK Puls. Hvis man legger dette til grunn, har mer enn halvparten av Norges befolkning for lavt nivå av D-vitamin i blodet, ifølge andre tall fra Fürst.

Referanseområde hos Fürst Laboratorium ligger på 50 – 150 nmol/L. Det kan være lurt å vite hvilket nivå man selv er på, ved å ta en blodprøve.

Dagens Medisin skriver: Cirka 20 minutter soling ved middagstid midtsommers i Oslo, tilsvarer cirka 15.000 internasjonale enheter (I/U). Et sommernivå av D-vitaminer kan for de fleste oppnås ved daglig tilførsel av cirka 2000 internasjonale enheter(I/U). Det tilsvar tre minutter soling på hele kroppen eller 20 minutter på ansikt, hender og underarmer daglig midtsommers tid, midt på dagen i skyfritt vær. Dermed kan vi slå fast at vi trenger å være timevis i sola hver dag i sommerhalvåret om vi bare soler begrensede deler av kroppen. Den som er redd sol, kan selvsagt ta tran eller tilskudd.

 

Solen i Norge gir D-vitamin bare i perioden april – september. (FOTO: AdobeStock)

 

Over 400 publikasjoner om D-vitamin og kreft kom i 2012, skriver Dagens Medisin. Mange viste enten redusert risiko eller økt overlevelse med økt D-vitaminstatus. Laboratoriestudier, ekologiske- og andre typer epidemiologiske studier har avdekket mer enn 15 kreftformer som solstråling og/eller D-vitamin innvirker på. Pasienter med lymfomer, bryst-, kolon- og lungekreft var inkludert.

Vitamin D Council skriver videre: Når forskerne kombinerer mange studier for å se på resultatene av de sammensatte studiene, kalles dette en meta-analyse og er det sterkeste bevis innen medisin. En studie sammenstilte åtte studier for å se om høyere nivå av D-vitamin i blodet økte overlevelse av brystkreft.

Her er hva de fant:

  1. Kvinner som har hatt brystkreft og har D-vitamin mangel har mer enn to ganger større sannsynlighet for å oppleve at kreften kommer tilbake.

  2. Studier som så på brystkreft-dødsfall fant at D- vitamin mangel var assosiert med økt risiko for død.

  3. Sett på studiene samlet, viser resultatene av studiene at en kvinne med brystkreft hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å dø hvis hun hadde mangelfullt D-vitamin nivå.

For vår detaljerte analyse av ovennevnte studier, se vår Blogg.

Resultatene av ovennevnte (og andre) studier er grunnen til at Vitamin D Council anbefaler at brystkreftpasienter enten tar D-vitamin eller, hvis mulig, soler seg. Det er mulig at vitenskapen etter hvert vil finne at de ovennevnte studiene er feil, og at D-vitamin ikke hjelper mot brystkreft. Av den grunn, konkluderer noen forskere (vanligvis menn) med at kvinner med brystkreft ikke bør ta D-vitamin før vitenskapen beviser, utover rimelig tvil, at det hjelper ved behandling av brystkreft.

Det gir ingen mening for oss, fordi studiene hittil viser at D-vitamin hjelper og fordi det er trygt å ta tilskudd. For eksempel, i løpet av de siste 15 årene har den amerikanske giftinformasjonen National Poison Data System (NPDS) i USA rapportert at ikke ett av de innmeldte tilfeller hadde dødelig utgang, og bare tre utviklet D-vitamin toksisitet. Hvor mange hundretusener av kvinner døde av brystkreft i løpet av den samme 15-års perioden?

 

(FOTO: AdobeStock)

 

Kilder:
https://www.ssb.no/helse/artikler-og-publikasjoner/hva-dor-man-av-i-eu-og-i-norge
https://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/breast-cancer/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26519481
https://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/04/22/nye-funn-om-d-vitamin-og-helse-/
https://www.nrk.no/livsstil/hver-tredje-far-for-lite-d-vitamin-1.11560298

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Hei. Takk for fin artikkel om soling.
    Jeg har lest at D-vitamin er tilgjengelig i månedene uten r i Norge, dvs mai-august (en grei regel). Dere skriver april til september. Kanksje dvs. fra midten av april til midten av september da?
    Finnes det noe mer detaljerte tidspunkt å sole seg på i denne perioden for å få maksimalt utbytte av solen. Noen sier mellom kl.10 og 14, andre igjen mellom kl.11 og 14. Kommer dette litt an på når i perioden april-september og hvor høyt solen står?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.