Slik bruker du økologisk dill i julen

Typisk brukt til sjømat er dill en slager i julen, deriblant til gravlaksen.

Dill (Anethum graveolens på latin) er ved siden av persille og gressløk de urtene det går mest av i julesesongen ifølge daglig leder ved Elvenhøy Gartneri i Lier Rolf Ingvar Fuglerud.

 

Med seg har lege og urte-entusiast Geir Flatabø fått ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen for å snakke om dill og rollen den har i julens tradisjonsmat. Han har med økologiske urter fra Elvenhøy Gartneri som du vil se mer av i senere episoder. Elvenhøiy Gartneri er leverandør av økologiske urter til COOP under Änglamark –merket som distribuerer til hele landet.

 

SE OGSÅ I URTER & PKANTER: Oregano – Bermynte KUNG

 

Ordet gravlaks stammer fra ordet graveolens som er det latinske ordet for dill. Under finner du oppskrift på gravlaks.

 

Oppskrift – Gravet laks

Gravet laks er deilig og lett å lage. Husk at laks du skal bruke til gravet laks må ha vært fryst i minst et døgn. Alle kniver og skjærefjøler gullende rene. Bruk hansker når du arbeider.

  • 500 g laksefilet med skinn, skåret i to deler
  • 20 g salt
  • 20 g Sukrin
  • 4 runder med pepperkvernen
  • 2 never fersk dill, hakket
  1. Ta på deg plasthansker og tørk fisken godt med tørkepapir.
  2. Legg fiskesidene på et gullende rent skjærebrett av tre, og strø salt, Sukrin, pepper og dill på kjøttsidene av filetene.
  3. Leg filetene kjøtt mot kjøtt i et dypt fat som hele fiskesidene får plass i
  4. Ha over plastfolie og la fisken stå i ca. 12 timer i kjøleskapet.
  5. Snu fisken og la den ligge i 12 timer til.
  6. Tørk fisken litt med papir og skjær i tynne skiver, ned mot skinnet.

 

Server laksen med eggerøre og deilig sennepsaus

 

Saken ble først publisert 23. desember 2017 på TV-Helse.no