-Barn ned i 8 årsalder skal ikke telle kalorier eller veie maten sin.  Det daglige kostholdet er foreldres klare ansvar og skal ikke skyves over på en app som skal gjøre jobben, er klinisk ernæringsfysiolog, Tine Mejlbo Sundfør klare melding om slanke-appen som har fått det til å fosskoke på nettet.

Appen, som har fått navnet Kurbo by WW, retter seg spesielt mot barn mellom 8 og 13 år, og baserer seg på et «trafikklys»-system der matvarer blir merket som grønne, gule eller røde. Hensikten er at barn og unge skal lære seg hva som er sunn og usunn mat. Men, appen instruerer også de unge brukerne til å loggføre det de spiser og tilbyr dessuten hjelp til å gå ned i vekt.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør (Foto: Anita Sælbø)

-En app kan være et godt hjelpemiddel for å øke kunnskapen om hva som er sunn og mindre sunn mat og det er dessverre mangelfull kompetanse om dette hos mange barn. Men, en app til barn bør ikke oppfordre til å veie maten eller å teller kalorier, men snarere fokusere på hva som er gode og dårlige valg for helse og overskudd. Dersom appen legger opp til at det er barnets ansvar å gjøre endringer i livsstilen alene, så er appen stikk i strid om hva som anbefales i forhold til de nasjonale faglige retningslinjene og behandling av overvekt og fedme hos unge og barn. Foreldre/foresatte skal få oppfølging, eventuelt sammen med barnet dersom barnet er modent for dette. Det er foreldre/foresatte som skal ha ansvar for god måltidsfordeling, hva slags type mat som serveres, foreta matinnkjøp og sørge for at frukt og grønt er tilgjengelig, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tine Mejlbo Sundfør til TV-helse

Hjalp sønnen

Grunnlegger og administrerende direktør i Kurbo, Joanna Strober, forteller til Huffpost at det var hennes eget behov for å hjelpe hennes sønn på 13 år til å ta sunnere matvalg, som var opphavet til utviklingen av appen.

Kurbo ble et verktøy som hun og sønnen kunne bruke sammen, i tillegg til at hun kunne kontrollere hva han spiste utenfor hjemmet ved at han loggførte det i appen.

– Barn og unge gjør ikke alltid som foreldrene sier, så derfor blir mobilen en «coach» som kan gi tilbakemelding og forslag til hvordan de kan ta sunne valg og ta kontroll over det de spiser.  Strober hevder at takket være Kurbo klarte sønnen å redusere sin BMI og at appen lener seg på studier som viser at fremgangsmåten er både trygg og effektiv.

-Det er positivt om foreldre tar seg tid til å forklare barn om sunn mat, men det er  ikke foreldrenes å ansvar å behandle barn og unges overvekt.  Er du som forelder bekymret for barnets vekt skal du ta kontakt med fastlege, helsesøster på skole eller skolehelsetjenesten, for å få hjelp til å avklare overvekt og en eventuell behandling, argumenterer Sundfør.

Spiseforstyrrelser

Sundfør er klar på at barn og unge ikke skal telle kalorier eller loggføre det de spiser.  Det vil kunne påvirke mestringsfølelse og gjøre at barna føler seg mislykket og blir deprimerte.  Hun tror heller ikke at en app alene kan utløse spiseforstyrrelser,  men sammen med andre faktorer kan det være en trigger.  Barn kan ved å analysere alt de putter i munnen bli overopptatte av mat og i verste fall utvikle ortoreksi – også omtalt som  den fjerde spiseforstyrrelsen.

-Det er mer enn nok trøkk som det er som det allerede er i forhold til hvor tidlig barn får en forståelse av hvor viktig det er å være tynn, hva som påvirker helsen, hva som er sunt og ikke sunt og mye mer enn det var da jeg vokste opp.  Dagens unger klikker seg inn på youtube, blogger og blir «oppdradd» her.   Jeg mener at mat er en del av omsorgen for barna. I det ligger å legge til rette for et sunt og godt kosthold. Det skal vi ikke overlate til en app, sier hun.

Følg med på nettvanene til barna!

-Hva om en forelder oppdager at barnet har lastet ned en slanke-app?

– Dersom du oppdager at sønnen eller datteren din på 8-9 år har lastet ned en slik app, bør du umiddelbart ta en alvorsprat med han/henne fordi barnet med en slik nedlastning har vist at det har en stor bekymring i forhold til mat og bruker mye energi på dette.  Dersom jeg hadde fersket min egen datter med en slanke-app, hadde jeg sagt rett ut at det der kan være farlig, at hun i verste fall kan bli syk av det.  Personlig hadde jeg hadde nok gått drastisk til verks, innrømmer ernæringsfysiologen.

Nettet myldrer av blogger, sider og reklame rettet mot barn og unge og som opplyser dem hvordan bli vellykket.  Eller mislykket, for den saks skyld. Hvordan kan foreldre beskytte barna mot for mye påvirkning som kan få fatale konsekvenser?

-Hjemme hos oss har ungene en appkonto der de kan laste ned ulike ting, men for den yngste blir det ingen app før vi trykker inn en kode.   Det betyr i praksis at vi må godkjenne appen.    Foreldre bør i større grad følge med på hva ungene oppsøker på nettet og hva de laster ned, oppfordrer Tine Sundfør Meijbo.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.