Skyldes Parkinsons sykdom sopp- og bakteriesporer?

To norske forskere mener dette er den enkleste forklaringen på at folk rammes av Parkinsons sykdom. Både sopper og bakterier danner hardføre sporer som kan overleve i kroppen i årevis. Hvis kroppens forsvar svekkes med alderen eller etter spesifikke påvirkninger kan sporene «våkne» til live igjen og påskynde sykdomsprosessen.

Hvis kroppens forsvar svekkes med alderen eller etter spesifikke påvirkninger kan sporene «våkne» til live igjen og påskynde sykdomsprosessen. (FOTO: AdobeStock)

Ekteparet Ketil og Johanna Berstad, hhv lege og tannlege, har gransket hypotesen til den amerikanske legen Lawrence Broxmeyer om at Parkinsons sykdom skyldes en kronisk infeksjon, antakelig ikke fra virus men fra bakterier. De har gjennomgått publisert forskning på Parkinsons sykdom for å finne om det kan bidra til å avklare holdbarheten av denne infeksjonshypotesen.

Paret Berstad har videre satt dette sammen med resultater fra annen forskning til en helhetlig modell for sykdomsutvikling. De har foretatt en meget overbevisende gjennomgang av faglitteraturen, og dette arbeidet er noe av det viktigste som er publisert om sykdommen i nyere tid.

Det ser ut til at det som fremkaller sykdommen er noe man får i seg gjennom mat og drikke og/eller fra luften man puster inn og som man svelger med spytt eller slim. Alternativt kan det være giftstoffer, metaller, sprøytemidler, bakterier, virus, ulike medikamenter, antibiotika, næringsstoffer og organiske molekyler som dannes i kjølvannet av en endret tarmflora.

 

SE OGSÅ: Husk også probiotika hvis du skal ta antibiotika

 

Ketil og Johanna Berstad mener at progresjon av Parkinson sykdom passer best med at årsaken er levende. Fordi sykdommen i senere stadier øker på linje med formering av noe levende. Dette taler for at sprøytemidler og metaller er en mindre sannsynlig årsak. Sprøytemidler (unntatt soppdrepende midler) kan best oppfattes som tilretteleggere snarere enn årsaker til Parkinsons sykdom. Dette underbygger at Parkinsons sykdom er forårsaket av en soppinfeksjon eller infeksjon av bakterier med soppaktige egenskaper (aktinobakterier).

Den generelle prosessen med opprensning i cellene blir svekket med økende alder og kan også svekkes av genetiske årsaker. Dette kan være en viktig del av utviklingen av Parkinsons sykdom. De svekkede renseprosessene kan føre til at hvilende sporer blir reaktivert. Da akselererer sykdomsutviklingen.

Berstad-paret har med denne sykdomsmodellen kommet med et vesentlig bidrag til å øke forståelsen av Parkinsons sykdom. Men mye mer forskning må gjennomføres før man med sikkerhet vet at dette er riktig.

Kosthold som motvirker muggsopp har vist seg å kunne forsinke eller stanse utviklingen av Parkinsons sykdom.

 

 

Kilde:

Iver Mysterud, Helsemagasinet nr 6/2017 s 64-67. Les hele artikkelen.

 

 

 

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.