• Coronaviruset er et biologisk våpen plantet i Kina av USA.
 • Coronaviruset er plantet i Kina for å redusere befolkningsveksten.
 • Det ligger mange døde mennesker i Kinas gater
 • Folk må hamstre mat og medisiner

Konspirasjonsteoriene er mange, og de når folk i alle aldre over hele verden via internett. Mange er livredde og tror viruset kommer til å gjøre ende på halvparten av jordens befolkning.

Tekst: Berit Kvifte

Det flyter med skremselspropaganda på sosiale medier og aviser og mange land bringer overskrifter om at Coronaviruset er den nye Svartedauen og at alle må forberede seg på det aller verst tenkelige scenario. Aviser blir revet ut av hyllene og nettsteder slår «klikk-rekorder». Katastrofer selger uansett om de har inntruffet eller kan komme til å skje. Slikt skaper frykt og dess mer frykt, dess mer «klikk og salg». Den enes død, den andres brød, tenker jeg og ser bilde av en angivelig død person på gaten i den kinesiske byen Wuhan som angivelig ambulansene lar ligge. Hvordan kan jeg være sikker på at dette gir et bilde av den virkelige virkeligheten? På andre nettsider dominerer bilder av folkemengder i Kina med munnbind og masker. Ikke så mange tenker over at i Kina er det faktisk helt vanlig å bruke munnbind og masker på grunn av luftforurensning.

LES OGSÅ: Interessekonflikter ved gjennomgang av HPV-vaksine?

Norske apoteker merker virusfrykten ved at folk hamstrer munnbind og febernedsettende legemidler for å være på den sikre siden. Det til tross for at munnbind vil være noe av det dummeste du kan bruke om viruset slår til for alvor i Norge.

– Du kan få kjøpt fem munnbind, svarte den ansatte på apoteket. For et par uker siden kunne jeg sikkert ha kjøpt en kartong uten at noen hadde lettet på øyelokket. Jeg innrømmer at svaret jeg fikk, føltes noe «creepy» sammenholdt med skrekkbildene jeg har sett flerre over nettbrettet. Er det virkelig fare for at vi i Norge innen et par måneder blir ilagt «husarrest» og får reiseforbud til nabobyer mens viruset gjør fra seg?

Forstyrrer saklig informasjon

– Problemet med falske nyheter og konspirasjonsteorier er at de florerer i stadig større grad på nettet og er veldig forstyrrende for oss som skal dele saklig informasjon, sier overlege på Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland til TV-helse og føyer til at at han ikke er redd. (saken fortsetter under bildet)

Overlege på Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland (foto: epidemi.as)

– Jeg er hverken skremt eller bekymret, men tar likevel Coronaviruset på alvor. Vi må følge med slik at vi forstår hva dette er og vi må forberede særlig sykehuset på at det kan bli noe ekstra med alvorlig sykdom slik at vi er så godt forberedt som mulig hvis og når dette kommer til Norge, sier Aavitsland.

– Hvis og ikke når?

– For oss som helsemyndighet som har ansvar for å følge med og gi råd, så er det to grøfter vi må passe på å ikke falle i. Enten kan vi hause situasjonen opp noe veldig og skremme vettet av folk eller vi kan bagatellisere det og si at dette er ingenting å være redd for. Virkeligheten ligger et sted midt mellom. Det er mye om dette viruset vi ennå ikke vet og vi vet ikke om det vil endre karakter underveis og bli svakere. Derfor oppdaterer vi daglig våre nettsider www.fhi.no  der vi gir informasjon basert på det vi vet, ikke hva vi tror.

Mindre alvorlig enn antatt

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk (FOTO: legemiddelverket.no)

Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er langt mildere i sine formuleringer. Til TV2 uttaler Madsen at det ser ut til viruset gir langt mindre sykdom enn det man trodde i utgangspunktet.

– Det ser ut som at rundt to prosent som smittes dør, og det bør vi kunne takle, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til TV 2 og får støtte av overlege Karoline Brakstad ved Folkehelseinstituttet, som peker på at tallene på døde og smittede i Kina fremdeles er svært små i et land med nesten 1,4 milliarder innbyggere.

– Dette er nok i all hovedsak et forkjølelsesvirus som vi følger nøye med på, spesielt fordi det er noe nytt, sa Brakstad til God Morgen Norge.

– Det vi vet, er at det er en epidemi som verserer i Kina nå og som antagelig vil spre seg til andre land og kanskje hele verden etter hvert. Hvis så, kan vi bruke betegnelsen gobal pandemi, men ikke ennå, understreker Aavvitsland.

– Lar Corona viruset seg stoppe på noe vis?

–  For hver dag som går, blir det mindre sannsynlig. Vi tar derfor høyde for at viruset når fram til Norge. Slik det ser ut nå, vil viruset gi en mild sykdom hos de aller fleste, mens noen blir hardere rammet og i verste fall dør, sier Aavitsland til TV-helse.

LES OGSÅ: «Kina-viruset» – en epidemi?

Ikke male fanden på veggen

Det er ganske typisk at det i starten av en epidemi, blir krystet ut statistikk og tallmateriale som fokuserer på de verste tilfellene. Det skjedde også i 2009 da svineinfluensaen rammet. De tidlige rapportene pekte på at dødeligheten var langt høyere enn forventet for sesonginfluensa, men slik ble det ikke. Verden kunne puste lettet ut. Nå er mange av de samme «tallknuserne» i gang igjen, men kan vi feste lit til statistikkene ?

– Det dør om lag 900 mennesker i Norge av sesonginfluensa og 5000 legges inn på sykehus, sier overlege Brakstad. – Kan hende coronaviruset er mindre farlig enn den tradisjonelle influensaen, sier hun.

Så langt har årets sesonginfluensa ikke slått helt til. Men, hva om den «kolliderer» med utbrudd av Coronavirus?

Overlege Preben Aavitsland (foto: twitter)

– Årets influensa-epidemi er i gang, men er foreløpig ganske laber. Det forventes at influensaen vil rusle og gå ut februar og mars og vi ser gjerne at vi ikke får Corona-viruset på samme tid. Det er ikke noe vi kan gjøre for å hindre at viruset eventuelt treffer samtidig, men vi har etablert tiltak for å oppdage eventuell smitte hos de som kommer fra Kina og som kan være potensielle smittebærere. De blir testet fortløpende, sier overlege Aavitsland. Han anbefaler ingen å kjøpe munnbind eller hamstre legemidler.

Vask hendene!

Folkehelseinstituttet har i disse dager sendt ut plakater som er slått opp i barnehager, på skoler, jernbanestasjoner og flyplasser.

– Plakatene formidler råd om hvordan man skal hoste og hvordan holde god håndhygiene.   Dette er gjeldende råd også ved vanlig sesonginfluensa, sier Aavitsland og oppfordrer folk til å følge med på Folkehelseinstituttets sider og eventuelt WHO.

– Ser du noe skremmende på sosiale medier, så sjekk med oss i Folkehelseinstituttet, før du lar frykten ta deg. Vi følger med 24/7 og vil til enhver tid gi deg korrekt og oppdatert informasjon.

 VIRUSFAKTA PER 4. FEBRUAR

  • 427 personer er døde
  • Over 20.600 er bekreftet smittet.
  • 669 personer er blitt friske igjen.

De fleste av pasientene er blitt smittet i Kina, men den 28. januar ble det første tilfellet av smitte utenfor Kina bekreftet.

2. februar døde en kinesisk mann på Filipinene.

3. februar ble en dansk statsborger innlagt på sykehus i Belgia med mistanke om smitte. Ytterligere to dansker befinner seg i karantene i Danmark.

Du kan se hvordan coronaviruset sprer seg i verden i sanntid på dette digitale kartet, som forskere fra Johns Hopkins University har utviklet.

Antall smittede i Europa

  • Finland: 1
  • Frankrike: 6
  • Italia: 2
  • Spania: 1
  • Storbritannia: 2
  • Sverige 1
  • Tyskland: 8

Andre land

  • USA: 11
  • Australia: 12
  • Thailand: 19

Også folk i Canada, Cambodia, Elfenbenskysten, Filippinene, Forenede Arabiske Emirater, Hong Kong, India, Japan, Macao, Malaysia, Nepal, Russland, Saudi Arabia, Singapore, Sydkorea, Singapore, Sri Lanka, Taiwan og Vietnam er smittet.

Kilde WHO

Som en kommentar til dette med de årlige bølgene av virus som slår innover oss mennesker har vi bedt vår faglige leder naturterapeut Stein Flaatrud om en kommentar.

  1. Vær klar over at helt vanlige influensavirus tar livet av 100-vis av mennesker hvert eneste år uten at noen reagerer på det. De som rammes med død er ofte de eldste, yngste og svakeste.
  2. Dagens vestlige kosthold er ofte skremmende dårlig. Vi vet med stor sikkerhet at på manges tallerkener er det altfor lite vitaminer, mineraler og gode fettsyrer, for ikke å snakke om antioksidanter. Mange av disse har nettopp de egenskapene vi her snakker om, de skal beskytte oss mor virus, bakterier, sopp og parasitter.
  3. Vi skjønner at media må ha noe å skrive om, men denne årlige opphausingen av mulige dødelige virus begynner å bli patetisk. Vi bør ha friskt i minne både SARS og svineinfluensaen. Når det gjelder sistnevnte er vel alle i dag enige om at vi ble grundig lurt.
  4. En artig (og skummel?) rarietet er det at de fleste virusene vi skremmes med er patenterte, og hvis noe er patentert har også noen laget det.
  5. Noen ganger er det også merkelig kort tid fra et virus «oppdages» til en vaksine plutselig mirakuløst står ferdig. Og som vanlig «allways follow the money»….

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.