En ny hastelov diskuteres i disse timer i Danmark.  Loven kan gi myndighetene rett til å gå inn i boliger der det er smitte eller mistanke om det.

Tekst: Berit Kvifte

Den danske regjeringen fremsatte i dag forslag til en hastelov som gir myndighetene en rekke rettigheter hvor de uten rettskjennelse skal kunne tvinge seg adgang til folks private boliger, hvor det er mistanke om at beboeren har coronavirus, skriver den danske avisen Politiken.

Den nye lovteksten hastebehandles i dag i Folketinget.

«Som et ledd i håndhevelsen eller gjennomføring av et påbud etter pkt. 1 eller tvangsmessig handling etter pkt. 2. er det uten rettskjennelse adgang til den gjeldende bolig og andre lokaliteter som «pågjeldende» råder over» lyder lovteksten som det skal tas stilling til.

Lovforslaget gir sundheds- og ældreministeren i Danmark rett til å; «påby enhver som lider av en allment farlig sykdom, eller som formodes å kunne være smittet av en slik,  at de lar seg undersøke, lar seg innlegge eller lar seg isolere.»   Ministeren skal også kunne «iverksette tvangsmessig behandling av en person», framgår det av lovteksten. Ifølge forslaget skal det innføres en solnedgangsklausul.

LES OGSÅ: Koronasmitten: Sivilforsvar og militære kobles inn?

Forbud mot forsamlinger

Adgangen til boliger er ikke det eneste området hvor prosedyren om rettskjennelse kan oppheves.

Ifølge lovteksten kan sundheds- og ældreministeren, hvis det er nødvendig, etter forhandling med justisministeren også forby deltagelse i større forsamlinger, arrangementer og andre begivenheter;  Sundheds- og ældreministeren kan etter forhandling med justisministeren fastsette regler om at det uten rettskjennelse er adgang til lokaler og andre lokaliteter med henblikk på kontroll av overholdelse av regler fastsatt i forlengelse av pkt. 1 og om politiets bistand i den forbindelse», står det videre i teksten.

Utover dette kan områder der coronaviruset blir oppdaget, bli avsperret og beboerne rammet av restriksjoner.  Det samme gjelder sykehjem, og sykehus, hvor det kan komme forbud eller restriksjoner for besøkende. På transportområdet kan ministeren også innføre begrensninger. I samarbeid med transportministeren kan det fastsettes «regler om forbud mot adgang til transportmidler».

Behandlingen av forslaget i Folketinget foregår i «feberhet temperatur».

«Det er sjelden i Folketinget, at vi er nødt til å vise så stor tillit til regjeringsmakten» sier flere representanter for de politiske partiene.

I Dansk Folkeparti påpeker sundhedsordfører Liselott Blixt, at lovforslaget normalt ville være noe som Dansk Folkeparti ville stemme i mot. Men, ikke nå.

Om lovforslaget går gjennom, er det lett å tenke seg tilstander lik de man så i Wuhan frykter mannen i de danske gater.

Det har ikke lykkes TV-helse å få greie på om lignende forslag er på politikernes leppene hos norske politikere.

Tvungen vaksine

Hasteloven åpner opp for at potensiell tvangsmessig vaksinasjon av bestemte risikogrupper for å minimere smittefaren.. og for potentiel utlevering av passasjerlister.

Utlevering av passasjerlister

Hvis det er mistanke om en smittet om bord på fly, ferger, tog eller busser,  kan den ansvarlige for transportmidlet beordres til å gi fra seg passasjerlister.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.