Er det mulig å redusere stress ved å tilbringe 72 timer i skogen?

For å komme nærmere et svar på dette utviklet to stressforskere, Walter Osika and Cecilia Stenfors, på Karolinska Institutt i Stockholm et 72 timers case-study av en gruppe mennesker med ulike yrker og fra forskjellige verdensdeler.

Overnatting i glasshytter

Glasshusene i Dalsland ble etablert gjennom prosjektet The 72 Hour Cabin med fem deltagere fra forskjellige land, der alle levde et stressfylt liv. Ideen var å undersøke hva som skjedde når de fikk mulighet til å leve side om side med naturen. De brukte dagtimene på å vandre i skogen, bade i sjøen, lese en bok, ha piknik på øya og gå til sengs med fritt utsyn til stjernene midt i den svenske villmarken.

Gruppen bodde på øya Henriksholm i spesialbygde glasshytter hvor man hele tiden kunne se ut og føle seg i ett med omgivelsene. Der fikk de oppleve et komfortabelt villmarksliv og en enestående naturopplevelse på egen kropp. Målet med observasjonene var å finne effekten av å være i naturen.

Hvordan ville oppholdet påvirke gruppens opplevelse av velvære, humør og stressnivå?

Det ble målt blodtrykk og puls før og etter oppholdet. Det viste seg at humøret gikk opp og stressnivået ned. Dette ble målt ved at blodtrykket til deltagerne ble lavere og pulsen sank. I tillegg opplevde de at de fikk et litt nytt tankemønster og ble mer kreative.

Naturen kan hjelpe oss å oppdage vår menneskelige natur

Når man lever en hektisk livsstil til vanlig har man hodet fullt når man ankommer øya og bruker den første dagen til å «lande» i naturens rom, sier Phd Cecilia Stenfors.

–          Det er som å trykke på «pauseknappen» i livet og få tid for refleksjon, er tilbakemelding fra en av deltakerne.

–          Denne opplevelsen skaper indre ro, sier en annen.

Resultatet viste ikke overraskende, at alle deltagere fikk målt lavere blodtrykk og større velvære i løpet av tre dager. – Forhåpentligvis kan denne studien inspirere til videre studier om viktigheten av forholdet mellom menneske og natur. Fordi vi tror naturen kan hjelpe oss å oppdage vår menneskelige natur, avslutter stressforskerne.

 

Kilde:

https://visitsweden.dk/72-hour-cabin/?fbclid=IwAR3ZKxDyGl1Ag3DEegKR39jgRlcb5wSeQcpRp74YK72uh0PFHJ1PUEc_kJk

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.