Professor i pediatri Robert H. Yolken ved Johns Hopkins viser til forskning gjort av Karl Ludvig Reichelt hvor gluten og melkeproteinet kasein kan være en årsak til utvikling av blant annet schizofreni. Yolken føler seg beæret av å ha jobbet sammen med Reichelt inntil hans bortgang i 2016.

 

Den amerikanske legen Francis Curtis Dohan tjenestegjorde i militæret rett etter 2. verdenskrig. Som stasjonert i Europa oppdaget han at ved mindre inntak av hvete ble forekomsten av schizofreni mindre. ‒ Dette er nok noe av grunnlaget i forskningen til Reichelt, sier Yolken. Forskningen baserer seg på hvordan disse matallergenene påvirker kroppens nevrologiske utvikling, spesielt hos barn, der proteinintoleranse mot kasein kan være årsaken til at mange barn blir diagnostisert med autisme. Ved psykiske lidelser, spesielt med tilhørende problemer med mage-tarm, råder Yolken de berørte om å sjekke om intoleranse mot gluten og/eller kasein kan være en utløsende faktor.

 

– LES OGSÅ: Proteinintoleranse kan gi autismelignende symptomer

 

Robert Yolken forsker idag på hvorfor folk utvikler psykiske lidelser. Hans fokusområde er hvordan mage-tarm forholdet påvirker oss og igjen hjernen. Han mener at både genetiske og ytre faktorer (kosthold og miljø) bidrar til symptomer som man finner i mange psykiske lidelser, blant annet schizofreni. Lab1 i Sandvika kan utføre slike tester her i Norge.

 

– LES OGSÅ: Forsknin om gluten og schizofreni (dagensmedisin.no)

 

Hva er schizofreni?

Schizofreni er en psykisk sykdom hvor man i perioder opplever vrangforestillinger og hallusinasjoner. Man får problemer med å skille virkeligheten fra fantasi og det kan være veldig skremmende for den som blir rammet og de pårørende. Antipsykotika (legemidler) blir som regel brukt ved behandling av schizofreni men mange opplever en del bivirkninger av medisineringen. Omtrent 10.000 personer blir behandlet for schizofreni i Norge idag.

 

 

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.