Tekst Iver Mysterud, Helsemagasinet vitenskap og fornuft #4 – Tilrettelagt av Birthe Storaker

Amerikanske forskere har undersøkt om den nervenedbrytende sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS) kan tenkes å ha sammenheng med bruk av statiner. Dette er en av verdens mest brukte medikamenttyper som forskrives mot høye kolesterolverdier, noe som antas å kunne motvirke hjerte- og karsykdom.

Det er kjent at både statiner og ALS er preget av oksidativt stress og skader på mitokondriene. Allerede i 2007 fant forskere en mulig sammenheng mellom statinbruk og ALS. Forskerne brukte data fra bivirkningsdatabasen til Det amerikanske legemiddelverket (FAERS) og analyserte alle hovedtyper av statiner. Resultatene viste sterkt forhøyet risiko å utvikle ALS for dem som brukte statiner, uansett type, ved beregning av såkalte relative oddsratioer.

 

LES OGSÅ: Nærmere en løsning på ALS-gåten?

 

Hvis den relative oddsratioen er på 2, innebærer det dobbelt risiko. Dersom den er 9, er risikoen ni ganger så høy. I analysen var oddsratioene fra 9 til 107, som samlet sett indikerer betydelig økt risiko for å utvikle ALS eller ALS-liknende symptomer ved bruk av statiner. Det var lavest oddsratio for vannløselige statiner og høyest for de fettløselige. Fettløselige statiner har lettest for å komme inn i hjernen, så det var å forvente at denne typen statiner øker risikoen mest.

 

LES OGSÅ: Kolesterolmedisin – liten nytte og undervurderte bivirkninger?

 

 

 

Kilde:

Golomb BA, Verden A, Messner AK mfl. Amyotrophic lateral sclerosis associated with statin use: a disproportionality analysis of the FDA’s adverse event reporting system. Drug Safety 2018; 41: 403–13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29427042https://www.ncbi.nlm. nih.gov/pubmed/29427042

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.