Hvitløk og eteriske planteoljer reduserer risiko for flåttbitt

Når flåtten velger byttet sitt, går den etter karbondioksid (CO2) fra utpust og lukt. Ingen vet konkret hva den foretrekker, men det er vist at flåtten har sine preferanser. Det er også dufter som virker avvisende på flåtten. Med naturlige ingredienser kan man beskytte seg mot bitt av flått, mygg og andre innsekter. Enkelte eteriske planteoljer, som lavendel, citronella, geranium og tea tree olje, har en frastøtende effekt på flåtten. Det finnes også indikasjoner på at daglig inntak av hvitløk gjør deg mindre attraktiv for flåtten.

Man kan også få kjøpt myggspray og flåttspray i butikken, men man bør være klar over at mange av disse inneholder nervegiften DEET som kan skade nervesystemet. I tillegg til å være giftig i seg selv kan DEET virke inn på øvrige ingredienser i innsektsmidler og gjøre disse også skadelige. Offisielle anbefalinger er vage når man ser nærmere på innholdet i de fleste innsektsmidler. Vanligvis anbefales det å bruke myggspray med varsomhet – og helst spraye middelet på klær i stedet for på huden, men dette vil likevel trekke inn. Ønsker du å lese mer om hvordan DEET i mygg og flåttspray påvirker nervesystemet les her. Myggmidler skal ifølge helsenorge.no:

 

– i minst mulig grad brukes direkte på huden på barn under 3 år, og ellers bare på begrensede hudområder i korte perioder. DEET kan tas opp i kroppen både hvis det svelges eller gjennom huden. Spedbarn har stor kroppsoverflate i forhold til vekt og er mer utsatt for forgiftning ved hudeksponering enn større barn og voksne.

 

– KLIKK HER FOR: Hjemmelaget flått og myggbeskyttelse.

 

Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

Er du i områder med mye flått, dekk til bar hud. Bruk DEET-fri beskyttelsesmiddel for flått eller lag din egen. Se oppskrift her! Undersøk hud og hår grundig etter tur. Blir du bitt, fjern flåtten umiddelbart. Bruk en pinsett som du fester så nære hodet som mulig, og dra rett ut. Ikke klem på kroppen, da du risikerer å presse infisert blod fra flåtten og inn i bittet. Hold øye med bittstedet de neste par månedene og oppsøk lege dersom du får rød ring eller andre symptomer på flåttbåren sykdom. Ved tidlig og riktig behandling er prognosen god.

 

– SE OGSÅ: Dødelig flått-virus langs norskekysten

 

Kilder:

Fakta om flått (Kagge Forlag).

https://www.koffiehart.com/hjem-1/2017/6/3/fltt-er-farligere-enn-man-hittil-har-trodd/

http://www.kraftmamma.no/hjemmelaget-innsektsmiddel-med-eteriske-oljer-og-mettet-fett/

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.