Reduser avgasser i hjemmet ditt med disse vanlige potteplantene

Reduser avgasser med disse potteplantene (FOTO: AdobeStock)

Sjansene for at inneluften din hjemme er dårligere enn luften du puster inn utendørs er stor. Ifølge Environmental Protection Agency er den ofte 2 til 5 ganger dårligere. (og noen ganger opptil 100 ganger verre!) Men fortvil ikke! Forskere har funnet ut at bestemte grønne planter kan rense inneluften for avgasser.

 

De beste potteplanter for å fjerne luftforurensning fra ditt innemiljø

Vadoud Niri, en kjemiker fra State University of New York i Oswego presenterte i 2016 funn som viste hvilke potteplanter som har de beste egenskapene for å fjerne innendørs luftforurensning.

Hans forskning inkluderte vurdering av noen vanlige potteplanter og undersøkte hver og en sin evne til å fjerne avgasser (volatile organic compounds eller VOC’s), fra omgivelsene. Ved testing i et forseglet rom, var han i stand til å vise hvor effektivt og raskt disse plantene fjernet avgasser. For hver plantetype, noterte teamet hans hvilke avgasser plantene tok opp, hvor raskt de fjernet avgassene fra luften og hvor mye av avgassene som ble fjernet totalt på slutten av eksperimentet.

 

Bromelia

Bromelia (FOTO: AdobeStock)

Bromelia er en amerikansk planteslekt i ananasfamilien som er oppkalt etter den svenske botanikeren Olaf Bromelius. Bromelia-planten oppnådde veldig gode resultater ved å fjerne seks av åtte avgasser som ble testet. Den tropiske planten fjernet mer enn 80 prosent av hver av disse forbindelsene fra luften i løpet av en 12 timer. Dr. Niri sier at dette er en av de beste potteplantene å ha i hjemmet eller på arbeidsplassen.

Et veldig viktig funn var at planten hjalp for å fjerne metylbenzen fra luften, et giftig løsemiddel som selv ved lave nivåer kan føre til tretthet og svakhet. Parafinlys, den mest brukte typen stearinlys som brennes i boliger og kontorer, har vist seg å avgi metylbenzen og benzen. Benzen er et kreftfremkallende løsemiddel som finnes i bileksos. Denne planten fjernet benzen mest effektivt, med 92 prosent reduksjon innen 12 timer.

 

Draketre (Dracaena)

Dracaena (FOTO: AdobeStock)

Aceton er den stinkende avgassen som finnes i neglelakkfjerner. Den kan utløse hodepine, svimmelhet, øyeirritasjon og skade på sentralnervesystemet. Alle plantene som ble testet fjernet aceton fra luften, men Dracaena viste seg å være den aller beste, og fjernet 94 prosent av denne kjemikalien fra luften. Aceton er ikke begrenset til manikyrsalonger, dessverre. Det siver også gasser fra sponplater, rengjøringsmidler, spesielle typer lim og maling.

Dr. Niri er derfor interessert i å gjøre videre testing i den virkelige verden for å se om plassering av planter i manikyrsalonger kunne tjene som en kostnadseffektiv måte å beskytte arbeidstakere og kunder fra giftige utslipp i salongene. Inspirasjonen for denne studien fikk han faktisk da han og hans kone gikk inn i en manikyrsalong og han måtte umiddelbart snu og gå ut på grunn av den overveldende luftforurensningen.

 

Grønnrenner (Chlorophytum comosum)

Mens edderkopp-planten ikke er så veldig god til å suge opp benzen og metylbenzen, er den bedre til å rense luften på andre måter. Denne planten fjernet mer enn 80 prosent av ethylbenzen, p-Xylenes, o-xylen og aceton fra luften ved testing i lukket rom.

Ethylbenzene er et giftig løsemiddel som finnes i blekk, maling og plantevernmidler. Det er også ofte injisert i bakken under sprengningsarbeider, og ender opp i folks drikkevann i nærheten av disse områdene.

Grønnrenner – Chlorophytum comosum (FOTO: AdobeStock)

Xylenes kan utløse svimmelhet, minneproblemer, tretthet, rystelser, pusteproblemer og til og med nyreskader. Disse avgassene finnes i malingsfortynnere, i trykk og i rengjøringsmidler. Dr. Niri’ s testing fant at edderkopp-planten rangerte på topp i å fjerne ethylbenzene (62 prosent ble fjernet), p-Xylenes (92 prosent ble fjernet) og o-xylen (93 prosent ble fjernet).

 

Pengetre (Crassula ovata)

Pengetreet, kan virkelig være en god venn når det gjelder å få renere inneluft.
Denne planten fjernet mer enn 80 prosent av benzen, metylbenzen, ethylbenzene, p-Xylenes og o-xylen. Og den gjorde den en god jobb ved å trekke 70% av acetonen ut av luften. Av alle plantene som ble testet, var dette den beste stueplanten for å fjerne forurensning av metylbenzen fra innendørs luft. Den fjernet hele 91 prosent.

Bare et raskt tips siden vi snakker om de beste potteplantene for å fjerne forurensning: Sørg for å unngå plastpotter, siden plast også avgir gasser og forurenser luften. Se etter organisk sertifisert plantejord (og til og med organiske potteplanter, hvis de er tilgjengelige der du bor.) Dette betyr at det ikke er giftige kjemiske plantevernmidler eller tilsetningsstoffer i jorda.

Pengetre – Crassula ovata (FOTO: AdobeStock)

Hovedpoenget er at planter som vokser fort har større biokjemisk aktivitet enn de som vokser seint, (kaktus mm). Levende planter generelt (i motsetning til plastblomster) har positive miljøeffekter, så lenge en unngår planter som eventuelt gir allergi hos disponerte personer.

 

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Bromelia
https://draxe.com/best-houseplants-that-remove-pollution/

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.