Dersom beiskambrosia med latinske navnet ambrosia artemisiifolia, også kalt ragweed,  får fotfeste i Norge, må allergikere i framtida regne med pollenplager langt ut i september!

Normalt starter pollensesongen i sør allerede i februar for en stakkar, men hvis ekspertene får rett, kan eksponeringen i fremtiden bli veldig lang og immunitetsapparatet tilsvarende nedslitt.

Ragweed som er i familie med burot, tilhører kurvplantefamilien og kan bli opp til en meter høy.  Normalt greier ikke planter i denne familien å spre sitt pollen i sjenerende omfang, men burota er unntaket. For ikke å snakke om Ragweed. I USA har allergi for ragweedpollen vært et problem i flere år og mange millioner er rammet, ifølge Norges Astma og Allergiforbund. (artikkelen fortsetter under bildet)

Ambrosia artemisiifolia, også kaltrRagweed (Foto: lucidcentral.org)

Klimaforandringer

Spredningen av ragweed antas å ha spredd seg ifra Nord-Amerika til Europa via import av solsikkefrø.  Det nordligste stedet man har sett at ragweed vokser og setter frø er i Skåne i Sverige, men planten er lokalisert flere steder i Norge. Det er funnet ragweedplanter som har vokst like ved fuglebrett, men så langt har planten ikke vist seg robust nok å formere seg og deretter overvintre.  Dette kan fort snu med klimatiske gunstige forhold. Mildere vær og heite somre vil gjøre det levelig for ragweed, men også mutering er også en mulighet for at planten kan sette rot i sør-Norge.  Hvis temperaturen øker med én eller to grader, vil planten sannsynligvis bli en del av den naturlige floraen i Norge.

Pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbundet til Lommelegen (Foto: NTNU)

– Den andre grunnen til at ragweed kan vokse seg til, er mutering. Ragweed kan via mutering danne ny type plante som er robust nok til å etablere seg sør i Norge, men å spå hvor lang tid det vil ta er umulig, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbundet til Lommelegen.

Forlenger sesongen

– Ragweed har et veldig potent allergen. Det er «sint» og rammer hardt. Hver plante produserer mye pollen som spres effektivt med vinden over lange strekninger, sier pollenforskeren.

Ragweed blomstrer  i august og september, noe som kan  medføre store konsekvenser for dem som har andre pollenallergier. Pollenforskeren forklarer dette med at blomstring så seint forlenger allergisesongen med tre-fire uker for de som også reagerer på pollen fra hassel, or, bjørk, gress og burot.

Meld fra!

Norges Astma- og Allergiforbundet er takknemlig for tilbakemeldinger om observasjoner av beiskambrosia.  Lokaliserer du planten,  luk den bort for den går i blomstring – som regel i første halvdel av juni.

Den internasjonale Ragweed-organisasjonen,  IRS, oppfordrer europeiske helsemyndigheter og organisasjoner om å være på vakt overfor spredning i Europa.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.