Bakgrunn: Helicobacter pylori (H. pylori) infeksjon har vært innblandet både i en rekke ondartede og ikke-ondartede sykdommer. Det rår betydelig usikkerhet om den diagnostiske nøyaktigheten av tester for diagnostisering av H. pylori.

Hos mennesker som ikke har hatt gastrektomi (fjerning av hele eller deler av magesekken) og for de som ikke nylig hadde brukt antibiotika eller syrenøytraliserende, fant forskere at urea pusteprøve hadde høy diagnostisk nøyaktighet mens blodprøve og avføringstestene var mindre nøyaktige for diagnostisering av Helicobacter pylori infeksjon. Dette er basert på en indirekte testsammenligning fordi materiale fra direkte sammenligninger var begrenset eller utilgjengelig.

En urea pusteprøve brukes for å oppdage bakterien H. pylori. Prøven benyttes for å finne bakterier i magen. H. pylori kan føre til en Helicobacter pylori infeksjon, magesår og gastritt. Personer med disse lidelsene eller mistanke om å ha en av disse plagene kan gjennomgå denne typen tester. I de fleste tilfeller varer urea pusteprøven rundt 30 minutter og utføres på poliklinisk basis på sykehus etter henvisning fra fastlege. Fastlegen kan ordne med blodprøve og avføringsprøve.

Forskerne ønsker ytterligere komparative studier av høy metodisk kvalitet for å få mer pålitelige bevis på relativ nøyaktighet mellom testene.

 

Kilder:

Best LM, Takwoingi Y, Siddique S, et al. Non-invasive diagnostic tests for Helicobacter pylori infection. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Mar 15;3:CD012080. doi: 10.1002/14651858.CD012080.pub2. (Review) PMID: 29543326

(FOTO: AdobeStock)

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.