«Flashbacks» blir ofte synonymt med posttraumatisk stress (PTSD). Av den minste, lille trigger kommer minnene tilbake om noe traumatisk man har opplevd. Verden kan gå i stå og panikkangstanfall kan bli utløst.

Enten det skjer noe med deg eller du har sett skremmende hendelser mot andre kan det feste seg som et vondt lite frø innvendig. PTSD blir ofte forbundet med voldtekt og krig men også andre opplevelser som dødsfall i nær familie kan være utløsende. Det er vanlig å føle på frykt og engstelse i skremmende og ofte ekstreme situasjoner, men det går som regel over over tid.

Typsike kjennetegn på PTSD:

  • «Flashbacks» – hvor du opplever å gjenoppleve hendelsen på nytt
  • Mareritt om det som skjedde
  • Oppspilthet
  • Angst
  • Nervøsitet
  • Irritabilitet og sinne
  • Isolasjon og lav selvfølelse
  • Svimmelhet og kvalme
  • Hodepine
  • Hjertebank
  • Søvnvansker og nedsatt konsentrasjon

 

Mange opplever flere av disse symptomene etter en skremmende hendelse, noe som er normalt. Ved PTSD vil derimot symptomene ofte bli verre med tiden og påvirke funksjonsevnen din.

PTSD kan være utfordrende å få diagnostisert riktig siden det kan være vanskelig å snakke om den traumatiske hendelsen. Man kan risikere å bli feildiagnostisert som deprimert. Symptomene inntreffer nødvendigvis ikke rett etter en traumatisk hendelse. Symptomer kan for eksempel slå ut for fullt dager, uker og år etter hendelsen.

Behandlinger

Samtalebehandling ved PTSD benytter seg blant annet av noe som heter traumefokusert kognitiv atferdsterapi. Her er fokuset på å hjelpe deg å forstå egne tanker og følelser ved å finne praktiske løsninger for å mestre dem.

Legemiddelbehandling ved PTSD består av antidepressiva. Dette brukes i stor grad når samtalebehandling ikke fungerer. Her er det mange å velge mellom og dette skal gi rask lindring på symptomene. Antidepressiva gir riktignok bivirkninger fra en større meny.

Natur- og urtemedisin har også vist seg å ha bedre effekt enn farmasøytisk medisin.  Forskning viser at CBD-olje har en meget god terapeutisk effekt på personer med PTSD. Bruk av oljen gir ingen bivirkninger.


Kilder:

https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/angst/posttraumatisk-stresslidelse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6066583/

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

1 KOMMENTAR

 1. men får man prøve behandling med CBD-olje? Skriver leger ut dette eller er det mulig å importere selv?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.