Prostatakreft er den kreftformen som man ser oftes hos menn og det er ca 5000 nye tilfeller av diagnosen hvert år i Norge. Sjansen for å dø av prostatakreft er tre prosent av de som får diagnosen så den er i mange tilfeller helt «ufarlig». Det gjelder likevel å være observant på symptomer.

Hva er prostata?

Prostata, eller blærehalskjertelen som den blir kalt på godt norsk, er en kjertel under urinblæren hos menn. Første del av urinrøret går gjennom denne kjertelen som har som oppgave å danne blandevæske slik at sæd holder seg flytende. Kjertlene stopper ikke å vokse iløpet av livet og når du blir eldre kan man oppleve symptomer på denne veksten.

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge prostataproblemer

Symptomer

Det er noen symptomer man kan være obs på ved prostatakreft, som kan være:

 • Svak urinståle
 • Hyppig vannlating
 • Vanskeligheter med å få tømt urinblære
 • Blod i urin (synlig og ikke)
 • Blod i sæd
 • Smerter i nedre del av ryggen

I tidlige stadier av diagnosen prostatakreft er det normalt ingen symptomer. Det er viktig, spesielt i ved høy alder, at man tar symptomene på alvor og oppsøker lege. I verste fall kan det bli spredning av kreften til blant annet skjelettet og det kan gi ryggproblemer. Opplever man disse symptomene er det ikke nødvendigvis prostatakreft det er snakk om, men råd fra Kreftforeningen sier at:

«Vårt råd er at dersom symptomene varer i over tre uker, bør du ta kontakt med lege»

 

Forebygging

Arvelighet øker risikoen for prostatakreft, men vi kan alltid gjøre tiltak for å minske risikoen for å utvikle sykdommen ved å  forebygge. Dette er selvfølgelig ingen garanti for at man ikke utvikler prostatakreft. Skulle man likevel få kreft står man i alle fall bedre rustet til å tåle behandling bedre og kan redusere risikoen for eventuelle senskader.

Forebygging kan være:

 • Holde en sunn kroppsvekt (overvekt og fedme kan være bidragsyter)
 • Fysisk aktivitet
 • Sunt kosthold (kreftoreningnen anbefaler mye frukt og grønt, og unngå meieriprodukter og mat med mye kalsium)
 • Ikke røyke
 • Følg HMS regler ved evt håndtering av farlige stoffer på arbeidsplass (f.eks maling, trykkfarger, metall- og maskinarbeid, diesel- og trafikkforurensing)

Undersøkelse og behandling

Ved mistanke om prostatkreft undersøker legen endetarm med fingeren og kjenner kjertelen på innsiden. Det er også brukt ultralydundersøkelse via endetarmen og man kan få utført biopsier. Undersøkelse og prøvene kan være ubehangelige men ikke smertefulle. I andre tilfeller kan legen også ta blodprøver for å se etter et enzym som kalles PSA, et prostataspesifikt antigen.

Ultralydundersøkelse via endetarmen (foto: Fjellbu)

Hvilke behandling du må igjennom ved påvist prostatakreft er avhengig av hvor utbredt sykdommen er, alder og helsetilstand. I noen tilfeller følges bare sykdommen sammen med lege uten noe behov for behandling.

LES OGSÅ: Legemiddel kan kamuflere prostatakreft

Etter behandling kan noen få problemer med svekket ereksjon og i sexlivet sitt. De som opplever dette kan oppsøke sexolog for å få hjelp med problemer rundt dette.


Kilder:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.