Autisme øker i verden, sier professor Tore Midtvedt. – Vi kan i høyeste grad påvirke dette med dietære midler, men om det blir vedtatt at du kan påvirke autisme blir det et samfunnsøkonomisk problem, fortsetter han.

 

 

Gjennom kosten påvirker vi våre tarmbakterier. Disse er det mange av og har sin bestemte plass og funksjon i tarmsystemet. – Hver bakterie har sitt yndlingssted, sier Midtvedt. Midvedt går videre å si at vi er nokså brukbare til å utnytte oss av proteiner og fett mens fiber krever mer jobb fra vår bakterieflora. Vi ser også spesifikke funkjsoner til bakteriene blant annet ved den brune fargen i avføringen vår. Midtvedt forteller at dette er én bakterie-art som har denne funksjonen og forsvinner den får man lys avføring. Den brune fargen er et nedbrytingsprodukt i fra dine røde blodlegemet.

 

Men hva brytes det ned til?

Spesialfunksjoner i bakteriene våre har mye og si når vi bryter ned kosten til næring kroppen kan nyttiggjøre seg av.

 

«Spørsmålet da blir, hva bryter de det ned til», forteller Midtvedt.

 

– Hva maten brytes ned til har igjen sin fysiologiske roller, fortsetter Midtvedt. Midtvedt nevner blant annet propionsyre, som er et konserveringsmiddel som blir mye brukt i maten i den vestlige verden. Propionsyre har en rekke effekter, men den mest signifikante er effekten middelet har i kontakt med hjernen. Forskning har påvist at propionsyre gir autisme på blant annet rotter.

 

SE OGSÅ: Tilsetningsstoffer i mat, medvirkende årsak til autisme

 

 

Hvordan skjer dette?

– Blir forholdet mellom eddiksyre og korte frie fettsyrer som propionsyre forykka,får du endret oppførsel, sier Midtvedt. – Dette ligger bak mange av autismetilfellene, fortsetter Midtvedt. Mitokondriene er cellenes energifabrikker, og får de feil mat kan dette ha store konsekvenser helsen vår.

 

«Du skal helst ikke gjøre noe med autisme», sier Midtvedt

 

Ifølge Midtvedt er norske myndigheter klar over dette problemet, men det kommer ikke frem. Han påpeker at det vil bli ett stort samfunnsøkonomisk problem for myndighetene skulle de anerkjenne at autisme var noe som kunne gjøres noe med, bare ved kosthold endringer. Er det nødvendig med tilsetningstoffer i mat som har påvist helserisiko? Hvorfor anerkjennes ikke dette?

 

SE OGSÅ: Fri fra autismesymptomer – en suksesshistorie!

 

(FOTO: AdobeStock)

 

Kilde:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950524

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.