Vil gamle vaksiner mot polio og tuberkulose kunne brukes som våpen mot COVID-19? Det akter danske forskere å finne ut av. Rundt om i verden testes gamle vaksiner mot viruset, og mange stiller seg positive til teorien om at nettopp disse to vaksinene evnet å styrke immunforsvaret slik at to fryktede sykdommer ble utryddet, men vil den kunne bremse pandemien?

Tekst: Berit Kvifte

Hvis du er i alderen 50 til 60, har du sannsynligvis et arr på skulderen til minne om «åttendeklasse-sprøyta» (Calmette-vaksinen mot tuberkulose). Kanskje husker du også at helsesøster med jevne mellomrom kom innom klasserommet med «sukkerdråper» (oralpoliovaksinen-IPV )?

Grunnen til at forskere flere steder i verden vil forske på de gamle vaksinene, er at det er flere faktorer som tyder på at vaksinene har spesielle evner til å styrke immunforsvaret. Dersom prosjektet blir godkjent av FDA, går amerikanske forskere i gang med å teste OPV-vaksinen på coronaviruset. Samtidig igangsettes testing med Calmette-vaksinen i Holland, Australia og Tyskland.

LES OGSÅ: Hvordan beskytte seg uten legemidler og vaksinasjon?

Professor Christine Stabell Benn ved Syddansk Universitet har i en årrekke forsket på vaksiner, og sammen med sitt team venter hun spent på godkjenning for å forske på Calmette og OPV. Allerede i neste måned kan Benn være i gang. I første omgang vil hun teste turberkulose-vaksinen på danske helsearbeidere.

Benn mener at fordelen med å bruke gamle vaksiner i kampen mot Corona, er at de kan tas raskt i bruk dersom de har forventet effekt. WHO forventer å ha en vaksine mot Covid-19 klar om halvannet år, og Benns håp at de gamle vaksinene enn så lenge kan styrke immunsystemet.

– Vi tror at de gamle vaksinene kan vise seg som et effektivt våpen mot pandemien. Det tar tid å utvikle spesifikke behandlinger, så dersom vi kan kjøpe oss tid, vil det være gull verd, sier SDU-forskeren til videnskab.dk.

Skeptisk

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet sier at Calmette-vaksinen angivelig setter fra seg et avtrykk i immunsystemet, og som gjør det bedre rustet overfor andre infeksjoner. Teorien er at vaksinen får vårt medfødte immunforsvar til å lage en liten kjemisk endring i vårt DNA når det prøver å nedkjempe vaksinen. Denne endringen gjør vårt DNA mer kampdyktig. Pravsgaard er dog skeptisk til forskningsprosjektet.

– De levende svekkede vaksinene vil ikke kunne gi beskyttelse til de som er i risikogruppen, fordi de ikke vil tåle en levende vaksine. Et annet problem er at levende, svekkede vaksiner ikke kan gis til personer med allerede nedsatt immunforsvar som eksempelvis en følge av cellegift, sier professoren til videnskap.dk. Professoren mener at prosjektet ikke er verd å satse på for å stoppe Corona-pandemien, og legger til at Calmette-vaksinen, om den skulle virke mot COVID-19, ikke kan tilbys de aller svakeste. Altså de som ville trenge den mest.

LES OGSÅ: HPV-vaksine reduserer muligheten for å bli gravid

Slik foregår forsøket:

*Dansk helsepersonell deles opp i to grupper, hvorav den ene gruppen får Calmette-vaksinen og den andre placebo.

*Formålet er å undersøke om det er mulig å redusere antall sykedager blant de som får Calmette-vaksinen. Blodprøver blir tatt av forsøkspersonene før og etter forsøket. Blodprøven vil vise hvor mange i de to gruppene som blir smittet av COVID-19.

– Vi har i et av våre studier kunnet vise, at vaksinen kan redusere virus i blodet. Det betyr ikke at den virker 100 prosent mot COVID-19, men kan forhåpentligvis redusere risikoen for å bli syk og utvikle alvorlige komplikasjoner. Vi står midt i en pandemi, og er det noe som kan begrense at folk bli syke, bør vi sette alt inn på å teste om det virker, sier Stabell Benn til nettstedet. Benn leder det dansk-guineanske Bandim Health Project, og som står bak oppdagelsen av Calmette-vaksinens effekter på immunforsvaret. I 25 år har Bandim Health Project undersøkt Calmette-vaksinen og andre såkalte levende svekkede vaksiners egenskaper, vesentlig i afrikanske land. Forskningen peker i retning av at vaksinene har uspesifikke evner som gjør at de kan booste immunsystemet.

Fakta om Calmette-vaksinen

BCG-vaksine. Vaksinen mot tuberkulose er en suspensjon av Bacille Calmette Guérin (BCG), som er en levende, genetisk endret stamme av Mycobacterium bovis (tuberkulosebakterier fra kveg). I Norge har vaksinen vært tilgjengelig siden 1920-årene.

 


Kilde: FHI

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.