Mange allergikere vet ikke at pils og pollen kan bli en ubehagelig cocktail. Selv en liten fredagspils kan slå deg ut om du er allergisk for pollen.

Over én million nordmenn som har mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Kun 26 prosent av alle voksne nordmenn sier at de tror alkohol forverrer pollenallergi, mens over 70 prosent sier at de ikke vet, eller at de tror alkohol forbedrer allergien.  Dette er muligens noe du bør finne ut før du rigger deg til med en iskald øl i mai-solen.  For 2019 er varslet som et ekstremår hva gjelder pollen.

 

Derfor blir det verre

Det er ikke alkoholen i seg selv som er problemet for allergikerne, men histamin.

Når kroppen utsettes for noe den er allergisk mot, skiller immunforsvaret ut histamin som gjør at blodkar utvider seg og slimhinner hovner opp. Dette skaper en allergisk reaksjon og kan gi deg hodepine, rennende øyne og nese, utslett og nedsatt blodtrykk.   Men du kan også reagere på histaminer selv om du i utgangspunktet ikke er allergisk og produserer histaminer selv. Får du en allergisk reaksjon etter noen glass alkohol, skyldes dette mest sannsynlig allergener som er tilsatt alkoholen.

Både øl, vin og sprit inneholder histamin som produseres under gjæringsprosessen. Vin og øl inneholder også sulfitt som tilsettes for å hemme veksten av bakterier og sopp. Sulfitt i glasset har ødelagt mang en hyggelig aften med dertil skallebank – selv etter beskjedne mengder.

 

Styr unna

Er du pollenallergiker bør du styre unna øl når det «gule teppet» legger seg over landet i tiden framover.  Øl og cider kan  svekke allergimedisinen din  og forsterke allergien.

Ingrid Rise Fry, kommunikasjonsrådgiver ved Norges Astma- og Allergiforbund  (NAAF) , forteller til TV 2 at det er langt flere enn vanlig som ringer inn og sier at de opplever sterke allergiske symptomer.

– Det er ekstra trykk denne våren. Det er mange som har symptomer i år, som ikke har hatt det tidligere. De har kanskje vært allergiske før, men ikke kjent på disse symptomene før i år, siden det er så utrolig mye pollen i år, sier hun.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.