Peter C. Gøtzsche

9.mars vil professor Peter Gøtzche med støtte fra internasjonale kollegaer åpne et nytt institutt for fri forskning i København. Det framgår av at Gøtzches hjemmeside deadlymedicines.dk og crowdfunding-siden Go Fund Me, hvor Gøtzcshe har startet en innsamling. Målet for innsamlingen er ifølge hjemmesiden å nå 10 millioner kroner, og allerede onsdag morgen kl. 7 hadde 218 personer fra hele verden bidratt med 90.732 kroner.

Hvem som foruten Gøtzche selv, står bak ideen med det nye instituttet opplyses ikke, men professoren inviterer 9. mars til et symposium der en rekke markante leger, forskere og journalister fra hele verden står på deltagerlisten.

Blant annet kommer den tidligere sjefredaktør i British medical Journal (BMJ), Richard Smith, Peter Aaby fra det danske Bandim Health Project og Cochraneprofiler som seniorforsker ved Nordic Cochrane Centre Tom Jefferson.  Det gjør også professor David Hammerstein, som var en av de fire respekterte forskerne som forlot ledelsen i det internasjonale Cochrane i protest over Gøtzches eksklusjon i september.

Symposiet presenteres det nye «Institut for Fri Forskning» og temaet for dagen er fri forskning og det presset som følge Gøtzche og andre kjente forskere er på forskningen fra blant annet legemiddelindustrien.

Hva instituttet konkret skal drive med, er ennå ikke avgjort, skriver Gøtzche i en mail til Sundhetspolitisk Tidsskrift.

-Det skal vi ta en beslutning om 9. mars. Det er stor interesse og påmeldinger fra over 15 land er registrert selv om vi kun har annonsert på hjemmesider og sosiale medier,” forteller Peter Gøtzsche.

Prisen er 1.200 kroner for å delta på symposium der 11 punkter dreier seg om de sterke kreftene som arbeider mot fri forskning og formidlingen av den. Tidligere BMJ-redaktør Richard Smiths presentasjon har tittelen “Legevitenskapelige tidsskrifter er Legemiddelvirksomhetenes forlengede PR-arm. Professor Peter Aaby, Bandim Health Project, vil legge fram en case som involverer WHO og illustrerer misforholdet mellom den nåværende vaksinepolitikk og vitenskapen som finnes om vaksiner.

Peter Gøtzsches eksklusjon fra det internasjonale Cochrane i september i fjor, utløste hard kritikk av ledelsen fra flere Cochrane kolleger i en rekke land. I følge Gøtzsche har flere senere forlatt samarbeidet i protest. Peter Gøtzsche er imidlertid sparsom med opplysninger om det nye instituttet, og hvorvidt det er tidligere Cochrane kolleger blant samarbeidspartnerne, men han legger ikke opp til et nytt Cochrane.

-Det er vanskelig å si hvor vi havner, men det vil være et stort prosjekt å starte på nytt og er derfor urealistisk å forestille seg.  Det vil selvfølgelig være noen flere som kommer til å forlate  Cochrane i skuffelse over den nåværende ledelsen utover dem som allerede har gått og dersom Cochrane ikke får en ny ledelse, ser det ikke oppløftende ut.  Mange av dem som har forlatt Cochrane er blant de aller beste forskerne. Efter min mening var det også de beste lederne som trakk seg i protest etter min eksklusjon,” skriver Peter Gøtzsche i mailen.

 

Kilder: 

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Andre skriver

Bag om forskningen

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.