Det er 90 år siden Alexander Flemming oppdaget Penicillin. Siden oppdagelsen i 1928 ble Penicillin det første kommersielle antibiotikum under andre verdenskrig. Penicillin var så effektivt at den ble masseprodusert da den den kom til USA i begynnelsen av 1940, og bidro til at infeksjoner i forbindelser med krigskader ble minimalisert. Flemming advarte likevel i sin nobelpristale i 1945 om bakterienes evne til å bli resistente.

 

Tore Midtvedt ved Karolinska Institut i Stockholm forteller i videoen under om hvordan Flemming oppdaget Penicillin men også om naturens evne til å overleve og tilpasse seg.

 

 

Bakterier over tid er smartere enn oss og har evnen til å hjelpe hverandre å tilpasse seg. De overlever ved å lage og bytte «resistentgener». Bakterienes tilpasningsevne gjør at jo mer «unødvendig» bruk av antibiotika og andre bakteriedrepende midler, desto større problem vil vi få over tid. Dette skjer ved at jo mer bakteriedrepende midler vi bruker, i likhet med bruk av vanedannende medisiner, desto dårligere virkning vil medisinen ha. Bakteriene er blitt antibiotikaresistente.

 

Disse bakteriedrepende midlene kan ta også knekken på de bakteriene vi skal ha og trenger for blant annet å ha en balansert og normal tarmflora. Noen leger anbefaler derfor å ta probiotika etter medisinering med antibiotika. Også tannkrem har antibakterielle midler som kan være med på steriliseringen av de bakteriene kroppen trenger. I tillegg bidrar de også til bakterienes resistensforløp. Naturen vil alltid være smartere enn oss.  Er det da så smart å bruke bakteriedrepende vaskemidler,  anti-bac eller tannkrem som dreper bakterier, samt tilsetningstoff for å øke holdbarheten i maten vår?

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.